Naslovnica Trudnoća i porođaj 12 stvari koje bi vas mogle iznenaditi u trudnoći

12 stvari koje bi vas mogle iznenaditi u trudnoći

1004
0
PODIJELI

Na trudnoću ne možemo biti potpuno pripremljeni ma koliko čitali i pričali o njoj jer se to iskustvo ne može opisati riječima, već se mora proživjeti.

Većina trudnica u glavi ima filmsku sliku trudnoće.

Pretpostavljamo da ćemo imati neodoljivu želju za određenom hranom, da ćemo proživljavati vrtlog emocija dok očekujemo da nam pukne vodenjak i da uz zvuk trube uspaničenog muža požurimo u bolnicu.

Možda vam se i ostvari ta filmska varijanta, no trudnoća donosi još mnogo toga.

1. Malo ćete oštrije posmatrati i analizirati partnera

Njegovo snalaženje s finansijama, njegov govor, njegov način ophođenja još će više biti pod povećalom i udarom vaših kritika i analiza. Jer on više nije samo super zgodni, dragi dečko. On je otac vašeg djeteta i treba biti uzor i idol u kojeg će se jednog dana moći ugledati.

2. Istovremeno ćete biti još bliskiji

Vaše dijete neraskidiva je veza za cijeli život. Pitat ćete se hoće li imati njegove ruke, osmijeh, karakter. Razmišljat ćete o zajedničkim trenucima koje ćete u bliskoj budućnosti zajedno dijeliti sa svojim djetetom.

3. Nemoguće je ne željeti (barem potajno) određeni pol

Iako to možda nikada nikome nećete priznati i uporno ćete ponavljati kako je jedino bitno da sve prođe u redu, potajno ćete se ipak nadati da će beba biti određenog pola. I to nije pitanje ljubavi. Svoje ćete dijete naprosto obožavati, ali ipak ne možemo protiv sebe. Čak biste mogli osjećati i malo ljubomore ako vaša prijateljica dobije bebu pola koji ste baš vi priželjkivali. I sve je to normalno

4. Divit ćete se sebi i svom tijelu

Zbog transformacija koje prolazi i unatoč mučninama, težini, žgaravici i ostalim tegobama, bit ćete nevjerojatno ponosni, sretni, posebni. Rasplakat će vas pogled na ultrazvuk, raznježit će vas zvuk otkucaja srca, potpuno će vas očarati micanje vašeg djeteta.

5. Prva tri mjeseca bit će najteža

Mučnine, slabost, nedostatak snage, strah od pobačaja te mnogi drugi problemi i nedoumice čine prva tri mjeseca najtežima u cijeloj trudnoći. Osim toga, trbuh još nije vidljiv, ne osjećate bebu, pa se nekako i ne osjećate trudno. Strpite se još malo, iduće je tromjesečje divan period.

6. Shvatit ćete da biranje imena može biti itekako stresno

Dok su vaše prijateljice bile trudne, niste shvaćali cijelu tu dramu oko imena. No kada jednog dana i sami budete očekivali svoje najvrednije, može vam se učiniti da nijedno ime nije dovoljno dobro. Osim toga, svatko će imati neki prijedlog ili prigovor. Vi ćete imati svoju listu, partner svoju. A da ne spominjemo očekivanja budućih baka i djedova.

7. I prije nego što rodite, osjećat ćete veliku povezanost sa svojom bebom

Osjećat ćete se kao mama. Počet ćete zdravije živjeti, zdravije se hraniti, možda ćete čak odustati od nekih poroka, poput cigareta i šalice kave. Razgovarat ćete s drugim mamama i trudnicama, neće vam smetati vrištanje tuđe djece. Ponašat ćete se zaštitnički prema svom malom zlatu, koje samo što niste upoznali.

8. Jedva ćete čekati da počnu trudovi

Kako mjeseci budu odmicali, postajat ćete sve veći, bit će vam sve neudobnije, osjećat ćete se sve tromije i jedva ćete čekati da sve krene i završi te da svoju bebu donesete kući.

9.Zbog trudnoće će vam postavljati vrlo osobna pitanja

Neobično, ali kada ste trudni, svi osjećaju da imaju pravo postavljati pitanja koja ih se u principu uopće ne bi trebala ticati. Koliko ste se udebljali, planirate li dojiti, kad ćete početi s dohranom, što mislite o platnenim pelenama i niz drugih privatnih i intimnih stvari koje bi trebale takvima i ostati.

10. Ponekad ćete pojesti ono što ne biste trebali

Bez obzira na to koliko pazili, ipak će vam se potkrasti koji fast food, kolač viška ili neki drugi slatki grijeh. Bitno da nije previše, prečesto i da ste sretni, a ne opterećeni krivnjom jer ste pojeli kolačić viška.

11. Osjetit ćete novo samopouzdanje

Nevjerojatno kako se životna perspektiva mijenja kada ostanete trudni. Osjećat ćete se ponosno, posebno, kao da imate dublju i veću svrhu. Nije stoga čudno što svi roditelji govore koliko im je beba promijenila prioritete u životu.

12. Bit ćete bliskiji sa svojim roditeljima

Osjećat ćete njihovu zabrinutost, ali i radost i sreću što će postati bake i djedovi. Pomalo ćete shvaćati njihovu brigu i odgovornost koju su pretrpjeli za vas. Uostalom, donosite malo čudo koje će i njima potpuno promijeniti život.

Tekst: Antonija Biloglav (roditelji.hr)