Naslovnica Trudnoća i porođaj Ako pokušavate ostati trudni, provjerite koje namirnice mogu negativno utjecati na vašu...

Ako pokušavate ostati trudni, provjerite koje namirnice mogu negativno utjecati na vašu plodnost

978
0
PODIJELI
Ako pokušavate ostati u drugom stanju ili razmišljate da ćete jednog dana imati dijete, možda je vrijeme da počnete obraćati dodatnu pažnju na ono što vi i vaš partner konzumirate.

Naime, prema istraživanjima American Pregnancy Association, prehrana može igrati važnu ulogu kada je riječ o muškoj i ženskoj plodnosti, a izbjegavanje određenih namirnica tokom pokušavanja začeća mogu povećati vašu šansu da u tome i uspijete.

Pop Sugar je napravio listu šest namirnica koje biste trebali izbjegavati planirate li trudnoću.

Trans masti

Studija koja je objavljena 2007. godine u časopisu The American Journal of Clinical Nutrition identificirala je povećani rizik za neplodnost kod žena koje su konzumirale više trans masti u usporedbi s polinezasićenim i mononezasićenim mastima. Zapravo, žene koje su konzumirale više trans masti imale su dvostruko veći rizik od ovulacijske neplodnosti. Trans masti se mogu naći u namirnicama poput čipsa, brze hrane, slatkiša poput kolača i pita, ali i imitacijama sira i margarinima.

Kafa 

Konzumiranje kafe i pića s visokim udjelom kofeina treba biti umanjeno u vrijeme kada pokušavate začeti. Žene koje pokušavaju zatrudnijeti trebale bi ograničiti unos kafe na 200 mg dnevno. Ovo je preporuka većine zdravstvenih stručnjaka kako bi se izbjegli štetni učinci prekomjerne konzumacije kofeina na plodnost.

Žutoperajna tuna

Ginekolozi savjetuju ženama da konzumiraju samo 170 gr ribe s visokom koncentracijom žive, poput žutoperajne tune dok pokušavaju da zatrudne ili ako su već trudne. Ali prije nego što počnete izbjegavati sve restorane s morskim plodovima, trebate znati da je sasvim uredu da u toku sedmice imate dva-tri obroka ribe kao što su som i losos.

Konzumiranje kontrolirane količine morskih plodova zapravo su sjajan način da mama i dijete dobiju proteine, omega 3 masne kiseline i tragove hranjivih tvari kao što je jod.

Mlijeko s niskim udjelom masti

Naučna studija Oxford Academic iz 2007. godine ukazala je na to da povećan unos mliječnih proizvoda s niskim udjelom masnoće povećava rizik od neplodnosti.

Alkohol

Iako se ne morate u potpunosti riješiti konzumacije alkoholnih pića, trebate znati da konzumacija više od dvije čaše alkoholnih pića dnevno može iscrpiti vaše tijelo i može negativno utjecati na proizvodnju sperme kod muškaraca te na ukupnu plodnost i sposobnost začeća.

Žene osim što uopće ne bi trebale piti alkohol u trudnoći i u toku pokušaja začeća bi trebale ograničiti unos alkohola.

Slatki zalogajčići

Nisu svi ugljikohidrati jednaki. Jednostavne šećere trebalo bi izbjegavati u širokom luku, a ugljikohidrati koje biste trebali konzumirati su oni lako probavljivi, poput cjelovith žitarica, voća i povrća. Osim što ćete povećati šansu za začeće, ove namirnice kontolirat će i nivo inzulina i šećera u krvi.