Naslovnica Zanimljivosti Autorki romana “Kako ubiti muža” doživotni zatvor zbog ubistva supruga

Autorki romana “Kako ubiti muža” doživotni zatvor zbog ubistva supruga

419
0
PODIJELI

Sudija iz američkog Oregona osudio je Nensi Krempton Brofi, autorku romana “Kako ubiti muža”, na doživotnu kaznu zatvora zbog ubistva supruga.

Krempton Brofijeva (71) je proglašena prošlog mjeseca krivom za drugostepeno ubistvo, a sada joj je izrečena kazna. Porota je ustanovila da je ubila supruga 2018. godine kako bi joj bilo isplaćeno životno osiguranje od 1,5 miliona dolara. Prije nego što je počinila zločin, Krempton Brofijeva je objavila knjige “Pogrešan muž” i “Pogrešan ljubavnik”.

Inače, njen muž Danijel Brofi bio je kuvar i profesor na Kulinarskom institutu u Oregonu. Ubijen je sa dva hica u kuhinji na poslu u junu 2018. godine. Slučaj je privukao veliku medijsku pažnju posebno zbog romana koji je Krempton Brofijeva napisala godinama ranije – “Kako ubiti muža”.

“Ono što znam o ubistvu je da svako od nas može to da uradi ako je dovoljno pod pritiskom”, rekla je ona. Ova izjava je potom izbrisana. Opisala je nekoliko načina na koje može da se počini ubistvo bračnog druga, od upotrebe noževa i oružja, do trovanja i angažovanja ubice.

“Lakše je poželjeti da su ljudi mrtvi nego ih stvarno ubiti… Ako ubistvo treba da me oslobodi, svakako ne želim da provedem vrijeme u zatvoru”, napisala je ona.

Sudija nije prihvatio da roman bude prihvaćen kao dokaz i motiv ubistva, jer je napisan godinama ranije. S druge strane, tužiocima roman nije ni bio potreban da bi dokazali njen zločin. Utvrdili su da je Krempton Brofijeva imala motiv i sredstva da ubije partnera, dokazavši da je par zapao u tešku finansijsku situaciju, te da je i ostvarila ideju da dobije pozamašnu sumu novca od isplate osiguranja poslije njegove smrti.

Utvrđeno je da je Krempton Brofijeva vozila do Instituta u vrijeme kada se zločin dogodio, što su pokazali i snimci nadzornih kamera. Iako policija nikad nije pronašla oružje kojim je ubistvo počinjeno, dokazano je da je ona kupila pištolj koji je odgovarao onom kojim je ubijen njen muž.

Autorka je tvrdila da je imala rupu u pamćenju tog jutra kada se smrt njenog supruga dogodila. Međutim, nije mogla da porekne da je vozila do Instituta. Porota od 12 članova proglasila ju je krivom za ubistvo drugog stepena nakon što su raspravljali skoro dva dana. Izrečena joj je doživotna kazna zatvora, ali uz mogućnost uslovnog otpusta poslije 25 godina. Njeni advokati rekli su da namjeravaju da ulože žalbu.

Uoči izricanja presude, prijatelji i članovi porodice njenog supruga dali su izjave.

“Odlučili ste da lažete, varate, kradete, obmanjujete i na kraju ubijete čovjeka koji je bio vaš najveći obožavalac”, rekao je Natanijel Stilvoter, Brofijev sin iz prethodnog braka. “Bila si – da pozajmim riječi iz tvog romana – pogrešna žena”, dodao je on. 

(BBC)