Naslovnica Porodica Baka i djed loše utječu na vašu djecu? Evo kako to srediti

Baka i djed loše utječu na vašu djecu? Evo kako to srediti

1400
0
PODIJELI
Bake i djedovi su naši roditelji koji bezuvjetno vole našu djecu i imaju ekskluzivno pravo razmaziti ih.
Međutim, budimo iskreni i priznajmo da bake i djedovi mogu postati egoistični i manipulativni. Takvo ponašanje može od dobre porodične veze napraviti pravu dramu. Ako sumnjate da vaša djeca imaju posla s ovakvim bakama i djedovima, ne brinite, postoje bezbolni načini kako popraviti situaciju.

Bright Side je istraživao koje to toksične stvari bake i djedovi rade i govore, pa je pronašao nekoliko načina kako popraviti odnose unutar porodice.

Oni vas potcjenjuju kao roditelja

Toksične bake i djedovi smatraju da što god učinite, nije dovoljno dobro. Oni često pokušavaju umanjiti značaj stvari koje radite ili kažete kao roditelj. Ovakav tip bake i djeda ne poštuje pravila i ograničenja koja ste postavili i pretvaraju vašu rutinu u potpuni haos.

Konstantno se miješaju u roditeljske odluke koje donosite

Ako vaši roditelji ili roditelji vašeg supruga ponekad produže vrijeme koje vaše dijete može provesti pred ekranom, to nije primjer toksičnih bake i djeda. Ali ako se ova situacija stalno događa i vaša pravila se često krše, vjerojatno imate posla s toksičnim pristupom u porodici. Oni sumnjaju u sve vaše odluke i svađaju se s vama u prisustvu djece.

Stvaraju vam osjećaj krivnje da bi lakše manipulirali vama

Vaši toksični roditelji koriste manipulaciju kako bi natjerali vas i vašu djecu da radite što oni žele. Ako ste vi i vaš muž nekada u djetinjstvu bili izloženi ovakvim manipulacijama, postoji mogućnost da će vaši roditelji isto tako nastaviti pričati s vašom djecom. Ovo su samo neke od fraza koje manipulativne bake i djedovi govore:

– Poljubi me ili ću plakati.

– Ne trudi se doći mi na sahranu.

– Ti mene ne voliš!

Stalno glume žrtvu

Izigravanje žrtve se često koristi kao način kontroliranja ljudskog ponašanja, njime se manipulira, namjerno ili slučajno. Bake i djedovi mogu učiniti da se osjećate frustrirano i sebično, kad se počnu žaliti kako ne cijenite dovoljno to što čine za vas i vašu djecu.

Pokušavaju kupiti ljubav i pažnju svojih unuka

Sasvim je u redu da baka i djed ponekad žele razmaziti svoje unuke poklonima. Ali toksični primjeri bake i djeda bi pokušali “kupiti” dječju pažnju i ljubav. Najčešće se dogodi da kupe previše skupih poklona kojima pokušavaju umanjiti vas kao roditelje ili uvjetovati djeci da moraju učiniti nešto kako bi ih dobili.

Imaju omiljenog unuka

Ako baka i djed izaberu više voljeti jednog unuka, dok drugog potpuno ignoriraju, to je znak da nisu dobri za vašu djecu. Oni često i uspoređuju djecu izgovarajući rečenice poput: “Nisi pametan kao tvoj brat.” ili ” Tvoj brat je to bolje činio.”

Vjeruju da imaju pravo provesti cijelo vrijeme sa svojim unucima

Za toksične bake i djedove ne postoje roditelji drugog supružnika. Oni su tu jedini i najbolji baka i djed na svijetu. Ne žele svoje vrijeme s unučićima dijeliti s drugim bakom i djedom.

Evo kako možete izgraditi zdravu vezu s toksičnim djedom i bakom

*Razgovarajte s njima

Objasnite im kako se osjećate zbog njih i kako to utječe na vašu djecu. Možda zvuči prilično očigledno, ali ponekad mislimo da ljudi oko nas mogu shvatiti kako se osjećamo i zato im se izbjegavamo otvoriti i pričati s njima o određenoj temi.

*Postavite jasne granice za svoje dijete i sebe

Vi ste roditelj i dok je vaše dijete još malo, ostanite smireni i ne uzimajte to ponašanje za ozbiljno. Saslušajte njihovo mišljenje i zatim im objasnite zašto vi mislite drugačije i zašto ste donijeli određene odluke. Ako mislite da se vaše dijete treba pridržavati određenog režima prehrane, odlaziti u krevet u određeno vrijeme, kao i ne primati poklone svaki dan, obavijestite baku i djeda o tim pravilima i potrudite se da ih poštuju.

*Pozovite treću osobu u razgovor

Ako razgovor s njima ne urodi plodom, pitajte nekoga da se priključi vašoj raspravi. To može biti prijatelj, rođak ili terapeut.

*Smanjite komunikaciju s njima nakratko

Ako ste dali sve od sebe i ništa nije pomoglo, smanjite vrijeme koje vi i vaša djeca provodite s njima. Dok traje ta pauza, djeca se mogu viđati s bakom i djedom, ali uz nadzor, kako ne bi došlo do nepotrebnih komentara o vama, koje bi oni uputili vašoj djeci.