Naslovnica Bebe i mališani Beba dolazi! Kako pripremiti prvo dijete za dolazak brata ili sestre?

Beba dolazi! Kako pripremiti prvo dijete za dolazak brata ili sestre?

1483
0
PODIJELI

Svako je dijete različito, ali uz pravilan postupak roditelja dijete će već kroz nekoliko sedmica prihvatiti novog člana obitelji i svoju novu ulogu. Evo nekoliko savjeta kako olakšati i ubrzati taj postupak.

Za dijete, posebno ako je još malo, može biti teško shvatiti i prihvatiti promjene koje će uslijediti.

Ponekad će svoju frustraciju ispoljavati i kraćom ili dužom regresijom u razvoju, pa će se iznenada početi događati nezgode s nuždom, a možda će i odbijati jesti samo, plakati za svaku sitnicu ili, gledajući novorođenče, tražiti majčinu dojku.

  1. Pronađite slikovnice i crtiće u kojima glavni likovi postaju starija braća ili sestre. Ako imate prijatelje koji imaju dvoje ili više djece, odvedite ih češće na igranje s njima, kako bi promatralo odnose u višečlanim obiteljima.
  2. Uključite ih u uređenje bebine sobe ili dijela sobe. Neka vam pomogne odabrati igračke, posteljinu, jastučiće…
  3. Igrajte se lutkama koje će glumiti bebu. Imitirajte sve ono što će slijediti: presvlačenje pelena, nošenje, dojenje ili hranjenje na bočicu…
  4. Kupite poklon koji će beba „dati“ svom starijem bratu ili sestrici po dolasku iz rodilišta.
  5. Ako je moguće, neka dijete sudjeluje u dolasku mame i bebe kući iz rodilišta; neka s tatom pripremi autosjedalicu za bebu i neka dođu skupa u rodilište. U bolnici neka netko drugi pridrži bebu, kako bi mamine ruke ostale slobodne za grljenje samo njega. Bit će to vrlo emotivan trenutak, osobito ako nije naviklo dulje biti odvojeno od mame – stoga se pobrinite da ga ništa ne ometa.
  6. Upoznajte ga s bebom; neka vam pomogne pridržati dio bebinih stvari ili neka zajedno s vama čuva bebu po putu kući. Neka joj iskaže dobrodošlicu po dolasku u „njegov“ dom.
  7. Slobodno pretjerujte s pričama o tome kako je biti stariji brat ili sestra najbolja stvar na svijetu. Ako i vi imate stariju braću, pričajte mu o svojim dogodovštinama; planirajte sve ono što će skupa moći raditi čim beba malo naraste.
  8. Spremite se na određenu dozu tantruma i nervoze. Prihvatite to kao normalno i neizbježno i ne pridajte im previše pažnje. Umjesto tijekom tantruma, maksimalnu pažnju djetetu posvetite u drugim trenucima.
  9. Osigurajte barem dio dana koji će biti rezerviran isključivo za starije dijete.
  10. Vrijeme dojenja rezervirajte za mirne igre sa starijim djetetom, kad god je to moguće. Čitajte mu, ili pak odredite posebne igračke kojima se možete igrati skupa, a vadit ćete ih samo tijekom hranjenja bebe.

Izvor: MaMi.hr

PODIJELI
Prethodni članakSigurnost djece u vožnji
Naredni članakSuper tata!