Naslovnica Porodica Bebe koje liče na oca obično su zdravije kada odrastu

Bebe koje liče na oca obično su zdravije kada odrastu

651
0
PODIJELI
Istraživači s Univerziteta Binghamton ispitivali su 715 porodica. Očevi i majke te djece ispitivani su u 5 faza. Prvo u roku od tri dana od rođenja djeteta, a zatim četiri puta tokom cijele godine. Roditelje su pitali na koga više podsjeća beba, na oca ili majku, a zdravlje beba pratilo se tokom godine.

Iznenađujuće, djeca koja su više ličila na svoje očeve prijavila su manji broj slučajeva bolesti, napada astme, posjeta hitnoj pomoći, manje su vremena provodila po bolnicama. Također je primijećeno da su bebe koje nalikuju očevima imale povoljnije zdravstvene uvjete u odnosu na ostale nakon što su napunile godinu.

S druge strane studija je otkrila da očevi provode više vremena s djetetom koje liči na njih.

Solomon Polachek, profesor s njujorškog Univerziteta Binghamton i jedan od autora studije, rekao je u izjavi da je uloga očeva ključna u odgajanju djeteta i da se manifestira i kod zdravlja beba. Dodatni dan koji je tata proveo s djetetom može poboljšati djetetovo zdravlje za deset posto.

Čvrsta veza između oca i djeteta je korisna i tokom adolescencije.

Prema studiji koju je proveo Univerzitet Minnesota, adolescenti koji su u boljoj vezi s očevima imaju manje problema s internalizacijskim problemima i hiperaktivnim ponašanjem.

(klix.ba)