Naslovnica Bebe i mališani Bebe plaču na “majčinom jeziku”: Otkrivena povezanost u tonovima

Bebe plaču na “majčinom jeziku”: Otkrivena povezanost u tonovima

1115
0
PODIJELI

Kada počnu učiti da govore djeca usvajaju akcent svojih roditelja, a prema novoj studiji jezik kojim govore majke također utječe i na to kako će zvučati bebin plač.

Naučnici su otkrili da prvi plač novorođenčeta sadrži obilježja govora majke. Plač djeteta će biti melodičniji ukoliko njegova majka govori tonalnim jezikom, onim u kojem proizvedeni tonovi visoki ili niski imaju različito značenje.

Primjer tonalnih jezika su mandarinski koji se govori u Kini, Vijetnamu i Tajlandu, te lamnso koji se govori na sjeverozapadu Kameruna. Ovi jezici zahtijevaju veću vokalnu spretnost kako bi se razgovjetno govorilo.

Profesorica Kathleen Wermke koja vođa studije i Centra za razvoj govora na Univerzitetu Wurzburg kazala je kako otkrića sugerišu da rano učenje jezika počinje u majčinoj utrobi.

“Plač novorođenčeta čija majka govori tonalni jezik ima značajno više melodijske varijacije poredeći naprimjer s njemačkim novorođenčadima. Njihov plač zvuči kao pjevanje”, kazala je Wermke.

Također, bebe rođene u Kamerunu i zajednicama gdje se govori lamnso jezik imaju veću visinu tonova u odnosu na evropsku djecu. Visoki i niži tonovi tokom plača beba iz Kameruna su intenzivniji. Slični rezultati otkriveni su kod djece iz Pekinga, ali na manjem nivou.

Lamnso je kompleksan tonalni jezik koji koristi osam različitih tonova koji daju značenje riječima te ima specifične fluktuacije u visini kako bi se naglasilo značenje određenih zvukova.

Naučnici su kazali kako je ovo pokazatelj da bebe počinju učiti jezike mnogo ranije nego što se mislilo.