Naslovnica Trudnoća i porođaj Bebe rođene carskim rezom imaju veću vjerovatnoću da dobiju dijabetes ili budu...

Bebe rođene carskim rezom imaju veću vjerovatnoću da dobiju dijabetes ili budu pretile

1953
0
PODIJELI

Bebe rođene carskim rezom ili indukcijom imaju tri puta veći rizik da boluju od metaboličkog poremećaja poput dijabetesa ili pretilosti, tvrdi se u novoj studiji koju su uradili univerziteti u Australiji, Holandiji, Irskoj i Velikoj Britaniji.

Naučnici su pratili zdravstveno stanje žena i njihove djece tokom 13 godina. Otkrili su kako bebe rođene carskim rezom imaju više zdravstvenih problema, među kojima su respiratorni i metabolički, te ekcemi.

Tokom analize pregledani su podaci od blizu 500.000 žena i djece. Svi su rođeni u New South Walesu između 2000. i 2008. godine. Žene koje su učestvovale u istraživanju bile su zdrave, nisu pušile niti konzumirale opojne droge. Imale su između 20 i 35 godina, a rodile su između 37. i 41. sedmice samo jednu bebu prosječne težine. U 88 posto slučajeva primile su neki lijek protiv bolova.

Oko 43 posto žena je imalo inducirani porođaj, 11 posto carski rez, a 38 posto vaginalni porođaj bez intervencije.

Utvrđeno je da djeca koja su rođena indukcijom imaju tri puta veću šansu da dobiju žuticu i problem s hranjenjem. Djeca rođena carskim rezom imaju veću šansu da dobiju hoipotermiju u prvih 30 dana od rođenja. U starijim godinama imaju dva i po puta veću šansu da se razvije poremećaj u metabolizmu poput pretilosti ili dijabetesa.

“Ovo što smo uradili u studiji, koja je unikatna, jeste istraživanje utjecaja hormona koji pokreću i stimuliraju porođaj na bebu. Nastavit ćemo istraživati s našim međunarodnim timom”, kazala je dr. Lillian Peters, epidemiologinja na dva holandska univerziteta u Amsterdamu.