Naslovnica Bebe i mališani Bebe u majčinom stomaku mnogo su zaposlene

Bebe u majčinom stomaku mnogo su zaposlene

1164
0
PODIJELI

Majčini osjećaji, također, mogu uzrokovati pomicanje bebe u stomaku

Bebe su u majčinom stomaku mnogo zaposlenije nego što mislite da jesu. Stručnjaci kažu da udaranje beba iznutra može biti reakcija na to što mama nešto jede ili pak samo mijenja položaje. Isto tako bebe udaraju zato što im se jednostavno u tom trenutku ljulja.

Majčini osjećaji, također, mogu uzrokovati pomicanje bebe u stomaku. Što je trudnica izoženija stresu, to njena beba u stomaku više dodiruje lice lijevom rukom, kažu stručnjaci sa univerziteta Durham i Lancaster u Velikoj Britaniji.

Bebe su u stanju prepoznati dječje pjesme i prije nego što se rode. Naučnici sa univerziteta Floria pitali su trudnice u trećem tromjesečju trudnoće da čitaju stihove kao da se obraćaju bebi u stomaku, i da to čine dva puta na dan, kroz nekoliko sedmica.

Bebama u stomaku bi se u tim trenucima usporili otkucaji srca, te bi se jednako tako usporili čak i kad bi neko drugi nastavio čitati stihove nekoliko sedmica kasnije. Uši bebe se u potpunosti formiraju na polovini trudnoće, što znači da djeca mogu prepoznati majčin glas do trenutka kad ugledaju svjetlo dana.

Okus i miris se razvijaju oko 20. sedmice trudnoće te omogućuju bebi u stomaku da osjeti kad majka žudi za određenim namirnicama te tako kasnije odrediti sklonosti prema određenoj hrani. Naučnici su tako shvatili da ukoliko majke povremeno jedu mrkvu pred kraj trudnoće, njihove bebe kasnije uživaju u raznim okusima više od beba čije se majke nisu tako hranile.

Vid se posljednji razvija, no prema posljednjim istraživanjima bebe su u stanju još u stomaku razlikovati svjetlo od tame.