Naslovnica Bebe i mališani Bebini zubići: Kada izlaze, kojim redom i kada će ispasti

Bebini zubići: Kada izlaze, kojim redom i kada će ispasti

1061
0
PODIJELI
Sve bebe su različite, te je i ovo samo gruba smjernica. Potpuno je normalno da beba pokaže svoj prvi zub već s četiri mjeseca ili kasno – s 15 mjeseci. Postoje i slučajevi kada se beba rodi sa zubom. Vaše dijete bi trebalo imati između dvije i po i tri godine prije nego što dobije kompletan set prvih mliječnih zuba. Također je važno imati na umu da će se, ako je beba rođena prerano ili s malom težinom, zubi vjerojatno pojaviti kasnije, piše Babycentre.

Pet mjeseci (tipično: četiri do sedam mjeseci)

Počinje rast zubi. Desni bebe mogu postati natečene i crvene na mjestima gdje se probijaju prvi zubi. Možda jedan obraz postane crveniji i beba počne žvakati stvari više nego inače. Nekim bebama je izlaženje zubi bolno, a drugima ne, no vaša beba može biti pomalo nesretna tokom ove faze. Beba će vjerovatno još više sliniti. U ovom razdoblju je potrebno bebi pružiti puno zagrljaja i udobnosti.

Čim prvi zubi izrastu, morat ćete steći naviku da bebi perete zube.

Šest mjeseci (tipično: pet do 10 mjeseci)

Prvi zubi su izrasli, a najčešće su to donje jedinice. Oni se nazivaju donji središnji sjekutići. Ova dva zuba dolaze otprilike u isto vrijeme.

Sedam mjeseci (tipično: šest do dvanaest mjeseci)

Dvije gornje jedinice (gornji središnji sjekutići) se pojavljuju.

Brzi savjet: Ako vaša beba ima probleme sa zubima, kada napuni šest mjeseci možete je hraniti hladnom hranom direktno iz hladnjaka, kako biste joj olakšali. Probajte voće i povrće poput hladne banane i krastavaca.

Devet do 16 mjeseci (tipično: devet do 12 mjeseci)

Pojavljuju se i gornje dvojke (gornji bočni sjekutići). Odmah ih slijede i donje dvojke (donji bočni sjekutići).

14 mjeseci (tipično: 12 do 19 mjeseci)

Prvi kutnjaci se pojavljuju na gornjoj i donjoj vilici otprilike u isto vrijeme. To su četvorke – ravni zubi koji drobe i sitne hranu.

Jeste li znali? Mliječni zubi su svjetliji i manji od onih trajnih.

18 mjeseci (tipično: 16 do 23 mjeseca)

Počinju se pojavljivati očnjaci na obje strane. To su oštri šiljati zubi koji se koriste za kidanje hrane.

26 mjeseci (tipično: 20 do 33 mjeseca)

Pojavljuju se i posljednji kutnjaci tj. petice, na obje strane.

Dvije i po do tri godine

Vaše dijete ima kompletan set od 20 primarnih zubi, također poznat kao zubi za bebe ili mliječni zubi.

Četiri godine

Vilica vašeg djeteta i kosti na njegovom licu rastu kako bi se stvorio prostor između mliječnih zubi i trajnih zubi koji dolaze. Prvi mliječni zubi vašeg djeteta obično ispadaju oko šeste ili sedme godine života i ustupaju svoje mjesto stalnim zubima. Djevojčice obično izgube prve zube nešto ranije od dječaka, a najčešće je to jedan od prednjih donjih sjekutića.

Kada treba zatražiti pomoć? Ako vilice vašeg mališana ne pokazuju nikakve znakove izbijanja zubi do prvog rođendana, spomenite to ljekaru. No, svako dijete je drugačije i neki mališani dobiju prve zubiće i s više mjeseci zakašnjenja, ali to im ne smeta kasnije bez ikakvog problema “dostići” svoje vršnjake.