Naslovnica Zdravlje Bijeli luk je jedan od najmoćnijih prirodnih antibiotika

Bijeli luk je jedan od najmoćnijih prirodnih antibiotika

935
0
PODIJELI
Većina njegovih ljekovitih svojstava proističu zbog prisustva sumpornog spoja poznatog kao alicin, koji također daje svoj oštar miris. On efikasno štiti od patogenih bakterija, virusa i parazita otpornih na lijekove, a također je dobar i protiv gljivičnih infekcija. Kada se proguta, allicin se pretvara u sulfensku kiselinu, koja je najbrže djelujući eliminator slobodnih radikala.

Najbolji način da se iskoriste zdravstvene prednosti koje nudi ovo povrće jeste da se ono konzumira sirovo i to na taj način što se zgnječi češanj bijelog luka, sačeka pet minuta da bi alicin postao aktivan i da se nakon toga pojede.

Smatra se da postoji 4.525 studijskih apstrakata o bijelom luku koji pokazuju da on uspješno tretira više od 150 hroničnih bolesti, kao što su infekcije i bolesti srca. Bijeli luk je jedan od najjačih prirodnih načina za poboljšanje zdravlja srca i sprečavanje moždanog i srčanog udara.

Centri za kontrolu i prevenciju bolesti prijavljuju da su srčane bolesti ubica broj jedan u SAD-u, nakon čega slijedi rak. Bijeli luk liječi i jedno i drugo, služi kao preventivno sredstvo i tretman mnogih kardiovaskularnih i metaboličkih bolesti, kao što su ateroskleroza, hiperlipidemija, tromboza, hipertenzija i dijabetes. Naučni pregled eksperimentalnih i kliničkih studija o koristima bijelog luka navodi da njegova kozumacija nudi kardioprotektivne efekte u studijama i na životinjama i na ljudima.

Randomizirana, dvostruka studija objavljena u časopisu Journal of Nutrition provedena na 55 pacijenata, u dobi od 40 do 75 godina, s dijagnozom metaboličkog sindroma pokazala je da ekstrakt bijelog luka učinkovito snižava plak u koronarnim arterijama kod osoba sa metaboličkim sindromom.

Glavni istraživač Matthew J. Budoff rekao je da su njihovi nalazi samo pokazali da ovaj dodatak može smanjiti nakupljanje mekog plaka i spriječiti stvaranje novih plakova u arterijama, što dovodi do bolesti srca. Stoga je njihov zaključak da ekstrakt bijelog luka može usporiti napredovanje ateroskleroze i spriječiti napredak srčanih oboljenja.

Isto tako, studije su pokazale da ovaj svestrani prirodni lijek snižava krvni pritisak, sprečava stvaranje krvnih ugrušaka, prevenira nastanak vaskularnih tegoba, pomaže u razvijanju krvnih sudova kako bi pojačao cirkulaciju, sprečava oksidaciju holesterola, pozitivno modulira lipide u krvi, usporava napredovanje arterijskog plaka, jača srčane mišiće i sprečava disfunkciju arterija.

Istraživači su također otkrili da bijeli luk ima snažne antiinfektivne efekte i uništava čak 14 vrsta mikroorganizama među kojima se ističu Helicobacter Pylori, Candida Staphylococcus Aureus, Herpes Simplex 1 i 2, virus parainfluence tip 3 i mnoge druge.