Naslovnica Zdravlje Bijeli luk može smanjiti rizik od karcinoma, kardiovaskularnih bolesti i dijabetesa

Bijeli luk može smanjiti rizik od karcinoma, kardiovaskularnih bolesti i dijabetesa

914
0
PODIJELI

Bijeli luk se hiljadama godina koristi za liječenje raznih bolesti i u narodu je cijenjen kao jako zdrava namirnica. Međutim, istraživači s univerziteta u Nottinghamu zaključili su da bijeli luk može čak smanjti rizik od razvoja određenih vrsta karcinoma, kardiovaskularnih bolesti i dijabetesa tipa 2.

Kakav će učinak bijeli luk imati zavisi i od načina na koji se koristi, odnosno priprema. Međutim, naučnici nisu utvrdili koji je način pripreme najučinkovitiji.

Prema istraživanjima, sumporni spojevi koji se nalaze u bijelom luku mogu utjecati na gasne signalne molekule, kao što su azot oksid i vodonik sulfid koji se prirodno proizvode u ljudskom tijelu. Promijenjeni nivoi molekula gasnih signala mogu se otkriti kod ljudi koji boluju od mnogih bolesti, jer imaju veliki utjecaj na ćelijsku komunikaciju i održavanje ravnoteže u tijelu.

“Ove molekule biljkama koje rastu u divljini daju ekološku prednost. Također, biološki su aktivni u ćelijama i tkivima sisara, ali ne znamo kako se oni metabolišu kod ljudi”, kazao je Peter Rose, biohemičar na univerzitetu u Nottinghamu i viši autor studije.

Istraživači su se složili da je bijeli luk jedna od nekoliko biljnih vrsta koje imaju jake restorativne vrijednosti.

“U ovoj oblasti postoji mnogo mogućnosti za pronalaženja pristupa za smanjenje rizika od bolesti i poboljšanje zdravlja, ali sve se vraća na ta fundamentalna pitanja o tome šta se zapravo dešava s ovim jedinjenjima kada ih metabolišemo”, kazao je Rose.

Istraživanje je objavljeno u časopisu Trends in Pharmacological Sciences.