Naslovnica Zanimljivosti Blizanci – neraskidiva povezanost za cijeli život

Blizanci – neraskidiva povezanost za cijeli život

1726
0
PODIJELI

Dolazak blizanaca na svijet jedno je posebno iskustvo, kroz koje svaka majka shvati kako u sebi ima beskonačno mnogo ljubavi za svoje mališane.

No, isto tako, sa sobom donosi i više neprospavanih noći i brige općenito. Unatoč tome, svatko tko je iskusio kako je to biti roditelj blizanaca, slaže se kako sav napor jednostavno nestaje kada vide njihovu međusobnu povezanost prilikom odrastanja.

I doista, blizanci – pogotovo jednojajčani – gotovo su uvijek povezani na jednoj posebnoj razini, često mnogo većoj od one među braćom i sestrama koje dijeli razlika od nekoliko godina.

Povezanost i prije dolaska na svijet

Mnogo je istraživanja provedeno na području zbližavanja blizanaca i prije dolaska na svijet – u majčinom trbuhu. Iako se rezultati znaju razilaziti u okviru načina zbližavanja mališana, svi stručnjaci se slažu kako se – na ovaj ili onaj način – neraskidiva veza stvara i prije rođenja.

Jednostavnim pregledom ultrazvukom kod trudnica koje čekaju jednojajčane blizance, u velikom je broju slučajeva zabilježeno kako bebice namjerno posežu jedna prema drugoj te održavaju čest fizički kontakt. Ova pojava primijećena je već u ranoj fazi trudnoće – prije dvadesetog tjedna.

Razvijanje vlastitog jezika

Čest je slučaj i da blizanci već u prvoj godini života jednostavno razviju vlastiti jezik, iako roditelji toga često nisu niti svjesni.

Točnije, jedno je istraživanje pokazalo da se to događa u više od 40 posto slučajeva.

Njihov „tajni jezik“ obično se odnosi na jednostavne zvukove i grimase koje male bebe svakodnevno izvode, i roditelji im ne pridaju veliku pažnju.

Mrštenje, naglo uzdisanje i ispuštanje zraka kroz usta – sve to vašim malim blizancima može imati smisla i značiti stvari poput „idemo“, prilikom svakodnevne igre. Bez brige, ovi znakove neće se s vremenom zaista pretvoriti u tajni jezik u verbalnom smislu, no itekako pokazuje želju mališana za dodatnim zbližavanjem, čak i kada još nisu u mogućnosti jezikom izraziti ono što im se mota po glavicama.

Međusobno si utiču na spavanje – i to godinama

Kad su bebe blizanci u pitanju, prilično je jasno kako će imati sličan tempo spavanja, ali i buđenja tijekom noći.

Čim jedan počne plakati, nemoguće je da automatski ne probudi i drugoga. No, što kada su vaši mališani dovoljno „odrasli“ za vlastite sobe? Većina stručnjaka reći će – sretno s time!

 

U slučaju zasebnih soba, postoji nekoliko mogućih scenarija. Ili će barem jedan blizanac biti prestrašen boravka u sobi bez ikoga, ili će odbijati ići spavati dok ne vidi svog brata/sestru kako spava u svom krevetu. Za roditelje bi to značio  dodatan posao, odnosno neprestano „trčanje“ od sobe do sobe, dok jednostavno ne odustanu – i vrate ih u istu sobu.

Kako mališani rastu, međusobni utjecajna spavanje moguće je vidjeti u još nekoliko pojava, a jedna od njih je sigurno i ta da jedan blizanac odbija ići spavati iako je potpuno umoran, i to samo zato što onaj drugi još nije spreman za spavanje.

Sve ovo može zvučati obeshrabrujuće iz pozicije roditelja, no uvijek postoje i određene prednosti. Za razliku od mama i tata koji imaju dvoje djece različite dobi, roditelji blizanaca ne trebaju posebno planirati vrijeme za spavanje i popodnevno drijemanje kao što je to slučaj kod manje i veće djece zajedno. Blizanci će to gotovo uvijek „odraditi“ skupa.

Tako isti, a tako različiti

Iako se na prvu čini kako jednojajčani blizanci, osim izgleda, dijele i jednake navike, to nije uvijek točno. Svaki od njih je osoba za sebe, što se sve više počinje primjećivati kako mališani rastu. Osim ponašanja, razlike su s razvojem očite i u izgledu, što će uglavnom primijetiti samo roditelji.

Međutim, ono što se tijekom godina ne mijenja je upravo povezanost koja je vidljiva već i prije dolaska na svijet. Ona će s godinama mijenjati oblike i intenzitet, no svatko tko ima brata/sestru blizanca može se složiti kako uz sebe ima i prijatelja kakvog bi svatko poželio.

http://klinfo.rtl.hr