Naslovnica Trudnoća i porođaj Bol u leđima za vrijeme trudnoće

Bol u leđima za vrijeme trudnoće

1215
0
PODIJELI

Mnoge trudnice svaki dan osjećaju bol u donjem dijelu leđa, posebno kako trudnoća odmiče.

Bol u leđima se ne javlja samo zbog povećane težine bebe, nego i zbog toga što sama promjena oblika tijela sve više opterećuje lumbalni dio kičme.

No, iako se ta bol ne može spriječiti, postoji nekoliko načina kako je možete ublažiti:

Masaža leđa

Masaža leđa veoma dobro olakšava bol i pomaže tonizirati mišiće koji su pod većim opterećenjem nego inače.

Vrlo je važno da je trudnica pritom ugodno smještena što, posebice u zadnjem dijelu trudnoće, nije jednostavno.

Stoga se smjestite što udobnije u sjedeći položaj te položite glavu na ruke koje su naslonjene na gornji rub stolice koja se nalazi ispred vas.

Možete i na naslon staviti jastuk te se nasloniti na njega.

Postoje specijalizirane masaže za trudnice u salonima, no ako nemate vremena ili novca za to, zamolite partnera ili prijateljicu da vas lagano izmasira.

Možete kod kuće pripremiti i domaće ulje za masažu – u 50 ml hladnog bademova ulja dodajte 15 kapi lavande i 5 kapi limuna te njime izmasirajte bolna područja.

Vježba

Bilo da vježbate u specijalizovanom centru pod stručnim vodstvom ili kod kuće na osnovi neke stručne literature za trudnice, vrlo je važno da vježbe izvodite polako i pri tome ne naprežete tijelo.

Ako osjetite da se bol pojačava u središtu kičme, ali nije prejaka, možete lagano nastaviti vježbati.

Nakon nekoliko ponavljanja bol bi trebala prestati, no ako ne prestaje, svakako prestanite izvoditi vježbu te potražite stručnu pomoć fizioterapeuta.

Dobar dušek

Loš dušek iskrivljuje kičmu, što može izazvati istegnuće mišića i duboku, jaku bol. Stoga svakako provjerite kakav je dušel na kojem spavate. Ako su rubovi valoviti, tkanina istrošena ili poderana, a sredina uleknuta, vrijeme je da nabavite novi. Pri kupnji pazite da bude čvrst, s mekanim gornjim slojem koji će pratiti obrise vašega tijela i pružiti mu ugodno uporište. Najbolje je da dušek ne bude ni pretvrd ni premekan. Birajte onaj koji će se prilagoditi vašem tijelu, a ne obrnuto. Dušek vam treba čvrsto podupirati ramena, kukove i noge.

Visoke potpetice ‘OUT’

Noge zaista prekrasno izgledaju kad obujete cipele s visokim potpeticama, no leđa pritom itekako pate, posebno ako ste trudni.

Visoke potpetice – osobito one tanke ili više od pet centimetara – prisiljavaju tijelo da se nagne prema naprijed, što uzrokuje iskrivljenje kičme te veći pritisak na ligamente i mišiće u donjem dijelu leđa.

Zato se riješite cipela zbog kojih vam se, dok hodate, kičma jako savija, u kojima su vam noge nestabilne ili koje znatno mijenjaju prirodan način vašeg hoda.

No, ako jako volite visoke potpetice, savjetujemo vam da ih ne nosite svaki dan na posao, nego samo u posebnim prilikama ili večernjim izlascima.

(roditelji.hr)