Naslovnica Bebe i mališani Briga o zubima kod mališana: Čišćenje treba započeti čim se pojavi prvi...

Briga o zubima kod mališana: Čišćenje treba započeti čim se pojavi prvi zub

435
0
PODIJELI

Njega zuba kod beba i mališana najčešće bude zanemarena zbog činjenice da su to mliječni zubi koji će svakako biti zamijenjeni. Međutim, stomatolozi ističu da je briga o njima itekako važna te preporučuju načine za adekvatnu njegu.

Pojava prvog zuba je jedna od najvećih prekretnica u prvim mjesecima bebinog života. Kada prođu muke iščekivanja zuba, roditelji najčešće zaborave posvetiti pažnju njihovom čišćenju, jer je riječ o mliječnim zubima koji će svakako ispasti.

Bebe mogu imati simptome nicanja zuba već u dobi od tri mjeseca, a u nekim slučajevima i 12 mjeseci. Svi primarni zubi obično niču u dobi od dvije i po godine. Uobičajeni “simptomi” rasta zuba kod beba uključuju osjetljivost desni, slinjenje, promjene raspoloženja i osjećaj razdražljivosti te plač.

Ove simptome možete ublažiti korištenjem gumenih igračaka namijenjenih za “grickanje” te korištenjem mokre krpe kako biste umirili desni. Također, u ovom procesu mališanima možete pomoći tako što ćete im dati ohlađeno voće ili povrće, poput mrkve, banane i krastavca, da žvaće.

Magazin Baby preporučuje da stomatološka njega započne čim se pojavi prvi zub. Također, naglašavaju da pored čišćenja prehrana igra veliku ulogu u osiguravanju da bebini zubi ostanu zdravi. Hrana i piće sa šećerom – čak i naizgled zdravi – nisu prijatelji vašeg mališana.

Rutinu pranja zuba trebalo bi usvojiti što ranije, započevši čišćenje mekanom četkicom pomoću paste za zube prikladne za dob djeteta. Stomatolozi preporučuju da prilikom čišćenja postavite bebu leđima naslonjenu na svoj trbuh, držeći četkicu uz njene zube, gotovo kao da sami perete zube.

Također, magazin Baby naglašava da bi roditelji male djece uvijek trebali nadgledati ovaj proces kako bi potaknuli dobre navike.

Još jedan savjet koji daju stomatolozi jeste prestanak upotrebe bočica nakon dobi od jedne godine, jer takav način hranjenja može doprinijeti zubnom karijesu. Ako ih roditelji ipak žele nastaviti koristiti, zube je potrebno očistiti odmah nakon hranjenja, a noću treba davati samo vodu.

Zaslađenu hranu i piće trebalo bi smanjiti na minimum, uz kontrolisanje koliko takvih namirnica vaše dijete unosi.