Naslovnica Zanimljivosti Britanka u 61. godini rodila sebi unuka

Britanka u 61. godini rodila sebi unuka

833
0
PODIJELI

Šezdesetjednogodišnja Sesil Eldž rodila je vlastitog unuka nakon što je nosila bebu svog sina kao surogat majka.

Metju Eldž (32) i Elio Dauteri (29) iz Nebraske sanjali su da postanu roditelji, a jedina opcija je bila da imaju surogat majku iz porodice, a Metjuova majka je pristala na to.

Nakon niza pregleda, testova i analiza, ljekari su dali zeleno svjetlo. Uslijedila je hormonalna terapija, a jajašca je donirala Eliotova sestra. Ljekari su pripremili nekoliko oplođenih jajnih ćelija koje su stavili u njenu matericu i ostala je trudna u prvom pokušaju. Nakon sedam i po mjeseci na svijet je došla Uma. Specijalni porodični momenat zabilježio je fotograf Ariel Panovič.

Par očeva je plakao od sreće kada je vidio svoju kćerku.

“Bitno je naglasiti da nisu sve žene u 60-im godinama dovoljno dobro zdravstveno da bi bile surogat majke”, rekla je dr. Karolin Maud Doerti.

Baka se porodila prirodnim putem što je sve iznenadilo. Istakla je da je vježbala, šetala i bila aktivna te da je sve dobro podnijela.

“Ljudi nisu razumjeli na početku, ali onda su pružili snažnu podršku i kazali su kako je radikalno i nevjerovatno. Moja majka ih je inspirisala i sve smo zajedno prošli”, Rekao je Metju.

Njegov suprug rekao je da su izuzetno sretni što imaju priliku da postanu roditelji i što im je tehnologija omogućila da njihovo dijete ima gene od obojice.

(radiosarajevo.ba)