Naslovnica Zdravlje Britansko istraživanje: Antitijela štite najmanje pola godine od ponovne zaraze koronom

Britansko istraživanje: Antitijela štite najmanje pola godine od ponovne zaraze koronom

352
0
PODIJELI

Studiju je provela istraživačka organizacija Biobank, a pokazalo se da 99 posto ljudi tri mjeseca nakon zaraze ima antitijela. Pola godine kasnije to je bio slučaj kod 88 posto.

“Još ne možemo biti sigurni kako to utječe na imunitet, ali rezultati istraživanja ukazuju na to da postoji zaštita najmanje šest mjeseci nakon zaraze”, izjavila je profesorica i glavna naučnica Biobanka Naomi Allen.

Napomenula je da se rezultati studije poklapaju s rezultatima drugih studija provedenih u Velikoj Britaniji i Islandu, a sve oni pokazuju da postoje antitijela koja mogu nekoliko mjeseci štititi od ponovne zaraze.

Istraživanje britanskih zdravstvenih radnika čiji je ishod objavljen prošli mjesec sugeriše da zaštita od ponovne zaraze postoji najmanje pet mjeseci, ali da u organizmu može i dalje postojati virus i da se on može širiti.

Biobank je studijom utvrdio da se u Velikoj Britaniji povećavao broj osoba s antitijelima poznatim kao seroprevalencija. Na početku istraživanja u maju odnosno junu 2020. godine njih je bilo 6,6 posto, a u novembru odnosno decembru 8,8 posto, prenosi agencija Reuters.