Naslovnica Zdravlje Buđ u ušima dječaka zbog nošenja slušalica

Buđ u ušima dječaka zbog nošenja slušalica

676
0
PODIJELI

Kineski mediji su pisali o bizarnom slučaju desetogodišnjaka koji je razvio crnu buđ u ušima zbog predugog nošenja slušalica u ušima.

Neko bi pomislio da ljudsko tijelo ima načine da spriječi pojavljivanje buđi, čak i na tamnim, izolovanim mjestima poput slušnog kanala, ali ipak, u pogodnim uslovima gljivične infekcije se mogu razviti u ušima.

Doktori iz Pekinga su se iznenadili kada je u bolnicu došao desetogodišnji dječak sa svojom majkom, žaleći se na bol u ušima i njihovu začepljenost. Nakon pregleda dijagnostikovana mu je buđ u slušnom kanalu.

Uzroci buđi i gljivičnih infekcija u ušima su različiti, ali u ovom slučaju je zaključeno da je infekciju izazvalo više faktora. Desetogodišnjak je imao naviku diranja ušiju, gdje je rutinski oštećivao to osjetljivo tkivo. Zbog toga što je u ušima nosio slušalice na duge periode, sprečavao je i prirodnu ventilaciju slušnih kanala, a vlaga je omogućila buđi da se razvije.

Dr Vu Juhua s odsjeka za otorinolaringologiju je rekao da su povišena temperatura i vlaga u ušima nuspojave predugog nošenja slušalica, što je obezbijedilo uslove za buđ koja se razvila.

Ipak, situacija u kojoj se desetogodišnjak našao je i rezultat čestog diranja ušiju koje je uzrokovalo oštećenja sluzi.

Desetogodišnjak je trenutno na liječenju i očekuje se da će se u potpunosti oporaviti u toku nekoliko sedmica. Doktori ipak upozoravaju na to da, ukoliko se ne liječe, gljivične infekcije uha mogu prouzrokovati veliki broj problema, koji mogu kulminirati gubitkom sluha.

(Odditycentral)