Naslovnica Bebe i mališani Buđenje nije uvijek znak za uzbunu: Koliko je sna bebama dovoljno tokom...

Buđenje nije uvijek znak za uzbunu: Koliko je sna bebama dovoljno tokom noći?

674
0
PODIJELI
Spavanje je navika koja se kod beba razlikuje od slučaja do slučaja. Zbog toga roditelji ne mogu odgonetnuti je li njihovo dijete nervozno zbog manjka sna ili je u pitanju neki drugi problem.

Prvo istraživanje koje se ikada bavilo spavanjem beba objavljeno je u časopisu Sleep Medicine. Naučnici su pokušali utvrditi normalne parametre spavanja kod novorođenčeta kako bi roditelji znali kada trebaju potražiti savjet pedijatra, piše Philly Voice.

Stručnjaci su potvrdili da se san bebe s vremenom stabilizira, a najvažnije je razdoblje između 3. i 6. mjeseca. Bebe uzrasta do godinu dana prolaze kroz cikluse spavanja koji traju oko 40 minuta. Kod odraslih ciklusi sna traju 90 minuta. Kada razdoblje sna tokom noći postaje duže, beba sve manje spava danju.

Bebama uzrasta do dvije godine treba oko 30 minuta da utonu u san. Roditelji bi se trebali javiti pedijatru ako je djetetu mlađem od 12 mjeseci potrebno više od 45 minuta da utone u san. Isto vrijedi i za djecu uzrasta od 12 mjeseci do dvije godine.

Bebe se do svog prvog rođendana u prosjeku bude dva i pol puta tokom noći. Ako je broj buđenja veći od četiri, onda je to razlog za zabrinutost. Nakon 12 mjeseci san se normalizira pa buđenja nisu toliko česta. Autori studije savjetuju roditeljima da bebu stariju od 12 mjeseci odvedu liječniku ako se budi najmanje dva puta tokom noći.

Normalno je da beba mlađa od godinu dana ostane budna do 20 minuta nakon buđenja tokom noći. Kada napuni dvije godine, razdoblje se budnosti smanjuje na oko osam minuta.

Istraživanje su proveli istraživači s Finskog instituta za zdravlje i socijalnu zaštitu. U istraživanju je sudjelovalo 5.700 beba uzrasta od tri do 24 mjeseca.