Naslovnica Zdravlje Čarobna svojstva bjelanjka: Čuva srce, potiče rad mišića, jača kosti…

Čarobna svojstva bjelanjka: Čuva srce, potiče rad mišića, jača kosti…

763
0
PODIJELI
No, poznato je i da su bjelanjci zdraviji jer imaju malo kalorija, nemaju holesterol, imaju visok nivo bjelančevina i daju aminokiseline koje naša tijela ne mogu proizvesti, čineći ih pravim izborom za većinu ljudi.

Bjelanjak ne sadrži šećer ni ugljikohidrate, a izuzetno je koristan za zdravlje. Sadrži samo 17 kalorija, dok cijelo jaje sadrži oko 71 kaloriju. Ne sadrže holesterol i zasićene masnoće, pa je dobar izbor za one koji boluju od dijabetesa, povišenog holesterola ili pritiska. Zbog svega ovoga, stručnjaci savjetuju da bjelanjak treba uvrstiti u svakodnevnu prehranu.

Smanjuje rizik od bolesti srca

Jedan bjelanjak sadrži 54 miligrama kalija, koji je važan elektrolit i mineral koji potpomaže zdravlje srca, kostiju, funkcioniranje stanica i organa. Mnoge studije povezuju kalij s nižim pritiskom, jer potiče širenje krvnih žila. Tako je studija provedena na 12.000 ispitanika pokazala da oni koji su konzumirali 4060 miligrama kalija na dan imali manji rizik od bolesti srca.

Potiče rast mišića

Proteini kojima bjelanjak obiluje vrlo su važni za izgradnju mišića, pa redovna konzumacija bjelanjaka može pomoći u izgradnji mišićne mase te protiv umora. Koristi i poboljšanju imuniteta.

Jača kosti

Bjelanjak je bogat kalcijem, a poznato je da hrana bogata kalcijem koristi zdravlju kostiju. Uvrstite li bjelanjak u svoju prehranu, smanjit ćete rizik od prijeloma i osteoporoze i očuvati gustoću kostiju.

Čuva zdravlje kože

Jaja u membrani koja između sadržaja jajeta i ljuske imaju kolagen, koji štiti jaje. Ta membrana odlična je maska za lice. Brojna ispitivanja su dokazala da djeluje kao zaštita od UV zraka, te pomaže koži da zadrži vlagu. S druge strane, proteini i kolagen, koje jaja sadrže, pomažu u zaštiti kože od oštećenja od sunca.