Naslovnica Trudnoća i porođaj Carski rez je mnogo češći kod pretilih trudnica

Carski rez je mnogo češći kod pretilih trudnica

851
0
PODIJELI

Sveobuhvatna studija pokazala je da 75 posto žena tokom trudnoće nema preporučenu težinu, od čega 23 posto trudnica nema dovoljno kilograma, a 50 posto je pretilo, povećavajući tako mogućnost prijevremenog poroda ili, pak, poroda na carski rez.

Internacionalni istraživački tim predvođen istraživačima s univerziteta Monash u Australiji ispitivao je više od 5.000 studija i analizirali su podatke o zdravstvenom stanju trudnica iz Azije, Evrope i SAD-a.

Analiza tih studija je pokazala da 23 posto trudnica nije dostiglo preporučenu težinu, a više od 50 posto dobilo je previše kilograma. Najviše pretilih trudnica bilo je iz zapadnih zemalja.

Trudnice koje su dobile višak kilograma imale su veći rizik da rode krupnije bebe i to putem carskog reza, dok rizik prijevremenog rađanja sitnijih beba kod pothranjenih trudnica iznosi 8 posto.

“Veća ili manja tjelesna težina od preporučene tokom trudnoće znači veći rizik od štetnih posljedica po majku ili novorođenče”, zaključak je studije.

Preporučeno je da žene s nedovoljnom težinom tokom trudnoće dobiju od 12.5 do 18 kilograma, one s normalnom težinom od 11.5 do 16, a pretile od 7 do 11 kilograma.

Profesorica Helena Teede, vođa istraživačkog tima je rekla kako bi zdravstveni radnici trebali savjetovati trudnice i podržati ih u jednostavnim, ali efikasnim načinima kako da održe zdravu kilažu prije, tokom i poslije trudnoće.