Naslovnica Porodica Česta dilema roditelja: Koliko je Instagram siguran za djecu?

Česta dilema roditelja: Koliko je Instagram siguran za djecu?

323
0
PODIJELI

Instagram je neupitno jedan od najpopularnijih društvenih medija današnjeg vremena, a dostupan je i djeci za korištenje. Međutim, uz nerealne prikaze života i online bullying, kao i pristup različitim ljudima roditelji se često pitaju koliko je on zapravo siguran za njihovu djecu.

Popularnost Instagrama svakodnevno raste s mnoštvom poznatih osoba koje ga koriste kako bi podijelile detalje svog života te je aplikacija za razmjenu fotografija postala je oličenje popularne kulture od kada je lansirana 2010.

S Instagram računom, digitalni korisnici poput tinejdžera i djece – koji čine značajan dio korisničke baze platforme – mogu postavljati slike i videozapise, objavljivati ​​”priče” od 15 sekundi koje nestaju za 24 sata, komunicirati s prijateljima, slati privatne poruke, gledati sadržaj na IGTV-u i pregledati milijarde fotografija.

Korisnici vole kako Instagram promoviše inovativnost i kreativnost, ali uz svu slobodu razmjene informacija dolazi i niz sigurnosnih pitanja, uključujući podlo ponašanje, neprikladan sadržaj i potrebu za savršenstvom.

Aplikacija je također stigla na naslovnice zbog negativnog utjecaja na mentalno zdravlje mladih i imidž tijela. U septembru 2021. The Wall Street Journal izvijestio je da su istraživači sa Facebooka, koji je vlasnik Instagrama, u više navrata otkrili da je platforma toksična za tinejdžerke.

U borbi protiv ovih problema, Instagram ima timove posvećene sigurnosti mladih – i oni uvijek rade na novim funkcijama koje štite vašu djecu.

Kako piše magazin Parents, kada je u pitanju sigurnost djece na Instagramu na to utječe nekoliko faktora:

Djeca se mogu povezati sa bilo kim

Korisnici Instagrama imaju dvije opcije računa: javne i privatne. Svaki korisnik Instagrama može vidjeti i pratiti javni račun, što je istovremeno korisno, ali predstavlja i niz sigurnosnih briga. Nikada ne znate ko bi se mogao baviti fotografijama i videozapisima vašeg djeteta, niti im slati neželjene poruke i komentare. Kako bi riješio ove zabrinutosti, Instagram je nedavno najavio da će svi mlađi od 16 godina automatski imati privatni račun.

Također, Instagram ima funkciju koja “sprječava odrasle osobe da šalju poruke osobama mlađim od 18 godina koje ih ne prate”, navodi kompanija. Na primjer, kada odrasla osoba pokuša poslati poruku tinejdžeru koji ih ne prati, prima obavijest da im slanje poruka nije opcija.

Korisnici Instagrama često teže savršenstvu

Instagram pokreću “lajkovi”, koji platformu mogu brzo pretvoriti u takmičenje za popularnost. Ovaj naglasak na statusu i samopromociji može utjecati na djetetovo samopouzdanje, doprinijeti anksioznosti i izazvati osjećaj zavisti.

Štaviše, djeca bi se mogla potruditi u stvaranju impresivnog sadržaja, a to bi ih moglo navesti isprobaju opasne izazove ili poziraju u neprikladnoj odjeći.

Mladima bi također moglo biti teško shvatiti da nije sve što vide na Instagramu stvarno. Filteri i uređivanje fotografija mogu promijeniti izgled osobe, što može stvoriti želju za nedostižnim savršenstvom. To bi također moglo narušiti samopouzdanje djeteta i učiniti ga opsjednutim imidžom tijela.

Zbog prirode aplikacije, djeca bi mogla naletjeti na ljude koji sudjeluju u opasnim učenicima i izazovima, predrasudama ili rasističkim gledištima, upotrebi supstanci, nasilnim fotografijama, seksualnim videozapisima i drugim neprikladnim sadržajem. Djeca mogu vidjeti ove javne objave čak i ako je njihov vlastiti račun postavljen na privatan.

Cyberbullying je redovna pojava na Instagramu

Kao i kod svakog oblika društvenih medija, neki korisnici prijavljuju cyberbullying. Počinitelji mogu biti prijatelji korisnika ili slučajni stranci (ako imaju javni račun).

Cyberbullying je relativno uobičajen – istraživanje iz marta 2019. Istraživačkog centra za cyberbullying otkrilo je da je 36,5 posto ispitanika doživjelo cyberbullying u nekom trenutku svog života. Povezuje se s emocionalnim stresom, nasiljem ili izbjegavanjem škole, depresijom i drugim negativnim posljedicama.

Nedavno istraživanje pokazalo je da će tinejdžeri koji provode više vremena na ekranu vjerovatnije prijaviti depresivne simptome i suicidalno ponašanje.

Uz sve prijetnje, iz kompanije se trude unaprijediti i djeci omogućiti što sigurnije korištenje te Instagram sada obavezuje da se prilikom registracije pita datum rođenja korisnika. Nedavno su najavili upotrebu umjetne inteligencije i mašinske tehnologije kako bi lakše razumjeli stvarnu dob svojih korisnika (jer ljudi ponekad lažu o svom datumu rođenja).