Naslovnica Life Style Četiri iznenađujuća dijela tijela koja bi posebno trebali mazati kremom za sunčanje

Četiri iznenađujuća dijela tijela koja bi posebno trebali mazati kremom za sunčanje

466
0
PODIJELI

Istraživanje sprovedeno na Univerzitetu u Liverpoolu otkrilo je da su očni kapci, unutrašnji ugao očiju, usne i most nosa najčešće zanemareni dijelovi tijela kada se radi o zaštiti kože od sunca.

Ljetna zaštita od sunca nikada nije bila važnija. Stope raka kože brzo su rasle u posljednjih nekoliko decenija, prema Američkoj akademiji za dermatologiju, a studija iz 2022. objavljena u JAMA Dermatology sugerira da bi se broj novih slučajeva mogao povećati za nevjerovatnih 50 posto prije 2040. godine.

Ipak, čak i ako ste oprezni s korištenjem kreme za sunčanje, jedno evropsko istraživanje iz 2019. pokazalo je da prosječna osoba nanese manje od polovine preporučene količine kreme za sunčanje i zaboravlja da je ponovo nanese po potrebi.

Osim toga, postoje mjesta koja često u potpunosti propustimo zaštititi.

Istraživači sa Univerziteta u Liverpoolu otkrili su da su očni kapci, unutrašnji ugao očiju, usne i most nosa najčešće zanemareni dijelovi tijela kada je u pitanju njega sunca.

“Ali oni su jedno od najdelikatnijih područja sklona oštećenju od sunca”, kaže Melanie Palm, certificirani dermatolog u klinici Art of Skin.

Doktorica Christina Lee Chung, certificirani dermatolog u Schweiger Dermatology Group u Philadelphiji, objasnila je zašto se vaše ruke, usne i vlasište također smatraju područjima visokog rizika za razvoj raka kože.

“To nije nužno zato što postoji povećan rizik od raka kože, već rak kože koji se formira u ovim područjima ima veće stope loših ishoda”, objašnjava ona.