Naslovnica Trudnoća i porođaj Činjenice koje treba da znate ukoliko planirate drugo dijete

Činjenice koje treba da znate ukoliko planirate drugo dijete

767
0
PODIJELI

Kada saznate da ste drugi put trudni, ostale mame vas mogu upozoriti da će se ta trudnoća potpuno razlikovati od prve.

Postoje stvari koje će se poklopiti, ali i one koje će se znatno razlikovati od prvog puta. Možete se poroditi brže nego prvi put, ali možete imati jače postporođajne bolove.

Stručnjaci su za Today’s Parent objasnili kako i zašto se svaka sljedeća trudnoća razlikuje od prve.

Ranije će vam se vidjeti stomak

Ovo se dešava, jer se vaša materica nakon trudnoće ne vraća potpuno u prvobitno stanje, pa vaše tijelo već zna šta treba da radi. „Vaša materica je već prošla kroz čitav proces. Vaši ligamenti i mišići su se isteglili i zato će vaša trudnoća postati vidljiva ranije “, objašnjava akušer Džilijan Kulen.

Džilijan se jednom prilikom našalila sa svojim prijateljicama kako joj je stomak već vidljiv, a nije poodmakla druga trudnoća. Na šta joj je drugarica, majka troje djece, odgovorila da sačeka da zatrudni sa trećim djetetom, jer će joj tad trebati trudničke pantalone čim test potvrdi trudnoću. I skoro da je bila u pravu.

Ranije osjećate bebine pokrete

Babica Nikola Strijdom smatra da su žene mnogo svjesnije u drugoj trudnoći.

„U prvoj trudnoći ste najvjerovatnije miješali gasove i pokrete bebe, dok u drugoj trudnoći jasno prepoznajeete treperenje koje predstavlja bebine rane pokrete“ – smatra Nikola.

Umornije ste

Tokom ove trudnoće pored redovnih trudničkih simptoma, imate i dijete za kojim treba da trčite, ali to nije jedini uzrok vašeg umora.

Žene u drugoj trudnoći često zaborave da piju preporučene vitamine. Prenatalni vitamini mogu da utiču na nivo energije. Vaš ljekar vam može prepisati i gvožđe kako bi vam povećao energiju.

Osjećate više bolova

Vaše tijelo brzo počinje da opušta zglobove, što dovodi do jačih bolova u tijelu u drugoj trudnoći, za razliku od prve. Hormon relaksin(obično je povećan u prvih 14 nedjelja trudnoće, pa polako opada oko 24 nedjelje), efektniji je tokom druge trudnoće, tvrdi doktorka Kulen. Beba može da se smjesti niže u stomaku, zbog prethodnog istezanja mišića, što može prouzrokovati bolove u leđima, opuštene kukove i bolove u ligamentima. Dobra vijest je da sve to nestaje nakon porođaja.

Više ćete osjećati kontrakcije u drugoj trudnoći

Kako ste već osjetile prave kontrakcije u prvoj trudnoći, sada ćete bez problema prepoznati kontrakcije. Prvi put kad se dogode možete pomisliti da su u pitanju bebini pokreti.

Porođaj je kraći

Doktorka Kulen tvrdi da je ovo dobro ustanovljena medicinska činjenica. Ona dodaje i da su, materica i grlić prošli kroz ovo iskustvo, pa su sve faze porođaja kraće kod drugorotki. Jedna studija pokazala je da porođaj kod prvorotki traje aktivnih devet sati, od kojih sat vremena provedu gurajući, dok se drugorotke porađaju u prosjeku šest sati od čega guraju pola sata.

Postporođajni bolovi su gori

Nakon drugog porođaja, manji je mišićni tonus materice nego prvi put, pa je stezanje brže i agresivnije, kako bi se smanjile šanse za krvarenje. Rezultat ovoga su jače postporođajne kontrakcije koje vraćaju matericu u prvobitnu veličinu. One mogu biti jače i primjetnije prilikom dojenja, jer ono otpušta oksitocin, koji pokreće kontrakcije.

(Telegraf.rs)