Naslovnica Life Style Da li biste obukle haljinu od mebl štofa?

Da li biste obukle haljinu od mebl štofa?

2474
0
PODIJELI

Ako ovih dana presvlačite namještaj, razmislite da li ćete baciti stari mebl štof.

Jer možda vam se baš poslije ove priče javi ideja kako da ga iskoristite.

Jednoj beogradskoj dizajnerki ne manjka ideja, a pogledajte šta ona pravi od materijala predviđenog za namještaj.

Jedna od sirovina koju dizajnerka Sanda Ristovski koristi za izradu modnih komada je mebl štof. U tome joj pomaže i fabrika nameštaja.

„U pitanju je jedna naša fabrika nameštaja iz Sevojna. Kada smo došli kod njih i kada sam ja vidjela pregršt materijala, od raznih štofova do najkvalitetnijih koža, malo sam se osetila kao dijete u fabrici igračaka i zaista sam dobila onako mnoštvo ideja“, priča Sanda.

U izradi je do sada najčešće koristila nježne materijale poput svile. Sada joj je pravi izazov da od pomalo neuobičajenih i krutih materijala stvara odjevne komade.

„Mnogo je zahtjevno, mi smo morali da odemo u fabriku, kaput i tašne su morali oni da izrade. Moja saradnica je odradila šablone, ja sam nacrtala skicu kako sam zamislila. U stvari nisam ni bila svjesna koliko je to jedan težak rad i koliko ljudi je angažovano, koliko se to kroji, koliko je svaki detalj bitan, koje su to sve mašine“, objašnjava dizajnerka.

Najteži deo posla, ipak jeste učiniti materijale nosivim i prijemčivim. Napraviti ih takvim da poželite da vidite sebe u njima, a ne vaš krevet.

„Ne vidi se to na prvi pogled. To stvarno na prvi pogled djeluje kao veoma kvalitetan materijal, što je meni najvažnije jer ne bih željela da žena izgleda kao fotelja“, poručuje Sanda.

Upravo zbog toga, Sanda insistira na umjerenom dizajnu. U suprotnom, kaže, svako pretjerivanje i poigravanje dovelo bi do toga da na primjer kaput posluži nekome kao tabure.

„Ovo su uglavnom prilično nosivi komadi odjeće ja uvek idem na to da su krojevi jednostavni i da su perfektno odrađeni. To je ono što je najvažnije.

Ne volim da nešto mnogo šizim i da neka svoja umjetnička ludila sad kroz garderobu isterujem zato što je na prvom mestu to primenjena umetnost i to mora da bude udobno da bude prijatno i nosivo svakodnevno“, objašnjava dizajnerka.

Do sada je uspjela da od materijala predviđenih za nameštaj napravi kaput, jakne, torbe i kombinezon.

RTS