Naslovnica Porodica Da li je najbolje biti autoritativni roditelj

Da li je najbolje biti autoritativni roditelj

270
0
PODIJELI

Dječija psihologinja i profesorica Francyne Zeltser u tekstu za američki CNBC je obrazložila zašto misli da je dobro biti autoritativni roditelj.

Napomenula je da postoje četiri tipa roditeljstva koji se mogu primjenjivati u različitim situacijama – biti popustljiv, autoritativan, indiferentan i autoritaran roditelj. Pozivajući se na mišljenja drugih istraživača, autoritativno roditeljstvo je visoko pozicionirano.

Autoritativni roditelj je onaj koji ima velika očekivanja od svog djeteta, ali isto tako imaj i velika očekivanja od samog sebe.

Šta je autoritativno roditeljstvo

Autoritativno roditeljstvo je ono koje podržava dijete i često je u skladu sa potrebama djeteta, objašnjava Zeltser. Ovakvi roditelji djeci pristupaju otvorenom i iskrenom diskusijom kako bi ih naučili o onome što je vrijedno i kako bi bili sposobni razumijevati stvari.

Slično onima koji se smatraju autoritarnim roditeljima, pred djecu postavljaju standarde. Ali, za razliku od njih, više pokazuju emocije prema njima. S obzirom na prethodno navedeno, autoritativni roditelji se prepoznaju po sljedećem:

  • Reaguju na emocionalne potrebe djeteta i pred njega postavljaju visoke standarde;
  • Često razgovaraju s djetetom i uzimaju u obzir njegovo mišljenje i osjećaje;
  • Pomažu djetetu da razmišlja i uči;
  • Podstiču njegovu nezavisnost i samostalno odlučivanje;
  • Duboko utječu na rast i razvoj djeteta.

Zašto stručnjaci misle da je ovaj tip roditeljstva najučinkovitiji

Psihologinja Zeltser je napomenula da su istraživanja pokazala da iz ovog tipa roditeljstva nastaje dijete koje ima samopouzdanje, ima akademske uspjehe, ima bolje socijalne vještine i sposobnije je za rješavanje problema.

Popustljivi roditelji su uvijek tu kada je djetetu potrebna pomoć. Za razliku od njih, oni autoritativni dopuštaju pravljenje greški. Time se djeci omogućava da uče te im se istovremeno daje na znanje da imaju podršku roditelja.

Autoritativno roditeljstvo je posebno dobro došlo prilikom rješavanja konflikata, jer se dijete uči kako se nositi sa konfliktima – uči se kako biti otporan i kako se nositi sa gubicima u svijetu odraslih.

Popustljivo ili permisivno roditeljstvo za posljedicu ima da je dijete uvijek “pobjednik”, a roditelj “gubitnik”. Prema riječima Zeltser, između ostalog, to znači da je dijete manje sposobno za samoregulaciju. Upozorila je da kontinuirano kažnjavanje djeteta nema pozitivne učinke. Kako je kazala, time se uče da uvijek pobjeđuje onaj ko ima veću moć, bez obzira da li ja kazna opravdana ili ne. Zato je mišljenja da je sankcija prihvatljiva samo onda kada je opravdana.

Autoritativni roditelji ne zahtijevaju slijepu poslušnost – kroz razgovor objašnjavaju zašto pravila postoje.

Autoritativno roditeljstvo nije garancija uspjeha

Zeltser je naglasila da ovaj oblik roditeljstva nije garancija uspjeha kod djeteta. Podsjetila je da biti roditelj nije nauka, već da je to više, kako je navela, umjetnost. Zato savjetuje roditeljima da pokazuju ljubav, razumijevanje, ali i pravila i granice.

“Nemojte pojednostavljavati fokus na kazni. Budite podrška i zaista slušajte svoje dijete. Pitajte ih i pokušajte razumjeti njihovo mišljenje. Dopustite im da prave izbore, da odlučuju kako bi mogli odrasti i samostalno učiti”, istakla je.

Poručila je roditeljima da se prema djeci ponašaju kao dobri ljudi, jer žele da i njihova djeca budu takva, prenosi CNBC.