Naslovnica Bebe i mališani Da li je vaše dijete – sebično?

Da li je vaše dijete – sebično?

1034
0
PODIJELI

Sebičnost je normalna razvojna faza koja prolazi kako dijete odrasta i biva zrelije.

Sebičnost je kod djece mlađe od tri godine sasvim uobičajena pojava, stoga pažljivo pratite zajedničku igru više mališana kako se ne bi desio fizički sukob, otimanje, guranje…

Strpljivo i kontinuirano stavljajte djetetu do znanja da je u redu ukoliko drugo djete želi da uzme njegovu igračku i objasnite mu kako će mu tu igračku sigurno i vratiti. Ipak, imajte u vidu da postoje igračke koje vaše djete obožava i koje ne želi da djeli s drugima. Te igračke ostavite sa strane, samo za njega, kako bi ono imalo osećaj da kontroliše situaciju – ističu pedijatri. Ako djete ne želi da djeli igračku ne forsirajte ga i ne prijetite mu jer tako možete izazvati suprotan efekat.

Djete starije od tri godine dovoljno je veliko da možete da mu objasnite da djeljenje i zajednička igra nije isto što i posjedovanje. “Dok je Milica kod nas u gostima, igraćete se zajedno tvojom lutkom, ali će ti je ona vratiti kad krene kući, neće je ponjeti sa sobom,” može biti jedno od objašnjenja.

Važno je da djetetu objasnite da će doći na red, uz tačnu odredbu o vremenu. “Budi ti na klackalici pet minuta, a onda pusti Miloša. Mama gleda na sat.” U svakom slučaju, ohrabrujte razmenu i pozajmljivanje.

Ukoliko se drugu/drugarici vašeg djeteta svidi neka igračka, ohrabrite djete da mu je pozajmi “do sutra”, ili ih podstaknite da razmjene igračke. Uvedite praksu da vaše djete poklanja drugoj djeci igračke koje više ne koristi.

Ako je djete sebično i na tome insistira, izrazite svoje neodobravanje takvog ponašanja. S druge strane, ako podeli nešto s nekim, recite mu da tako treba uvek da postupa i da ste ponosni na njega.

www.mamaibeba.com