Naslovnica Porodica Da li roditelji stvarno imaju obavezu da čuvaju vašu djecu?

Da li roditelji stvarno imaju obavezu da čuvaju vašu djecu?

845
0
PODIJELI

Koliko se god ova obaveza činila još više zadovoljstvom, tek kada je se prihvatite shvatićete da nije nimalo naivna.

Pogotovo, ako ste prešli 65. i imate bar jedan polomljen kuk iza sebe, na primjer.

Dakle, ovde govorimo o svim onim bakama i dekama, koji ne žele i ne mogu na sebe da prihvate jednu takvu odgovornost, a primorani su.

Jedna korisnica foruma Ana požalila se upravo na jednu takvu situaciju u svojoj porodici.

“Po milioniti put ista rasprava kod mojih roditelja i brata i snaje.

Snaja ima neke nove obaveze na poslu koje podrazumijevaju raniji polazak i kasniji povratak. Automatski, to znači više obaveza za baku. Ona se buni. Snaja je bijesna. Kaže, žele što manje obaveza oko djece.

Naravno! Oni nažalost žive kao i mnoge srpske porodice, stariji u prizemlju, mlada porodica na spratu. Podrazumijeva se (od strane mladih roditelja) da čuvanje dece preuzmu baka i deka koji su u penziji. Inače podrazumijevalo se i da baka bude kuvarica celoj porodici, ali ona nije pristala. Zbog toga je naravno loša svekrva.

Ali zato ima obavezu da dvoje unučića svaki dan isprati u školu, što podrazumijeva da im da doručak, pripazi sta su obukli i da li su sve ponijeli, da ih dočeka iz škole, da im da ručak i bude s njima dok se roditelji ne vrate. I tako u beskraj.

Djevojčica je već u višim razredima osnovne, ali potpuno razmažena i nesamostalna, ne umije ništa sama. Dječak je tek pošao u školu. Obaveza je prevelika. Svakodnevna. Ovde se ne radi više o pomoći, ovde se radi o tome da baka ima radno vreme, da ne može kod ljekara niti kod prijateljice, ama nigde ne može da mrdne. Svoje vreme mora da planira u odnosu na unuke, odmor u odnosu na odmor sina i snaje. I ništa se ne pita, nego samo i isključivo kako njima odgovara.

Znate, jedno je priskočiti u pomoć, a drugo biti u obavezi.

Šta mislite o ovome? Meni je to nepravedno”, zaključila je ona.

Psihološkinji Radmili Grujičić ova situacija je veoma poznata i ona skreće pažnju da je, barem iz njenog stručnog ugla, ovde reč o nepoštovanju prava druge ličnosti.

– Mi živimo u vremenu kada se mnogo govori o pravima djece. Djecu pitamo za mišljenje i njegujemo njihovu samoodgovornost. To je sasvim u redu. Upravo takav odnos treba da imamo sa svima, pa između ostalog, i sa bakama i dekama. Poštovanje i uvažavanje ličnosti je svačije pravo. Moramo pitati drugu ličnost šta ona želi ili ne želi i kakav god da je odgovor mi smo u obavezi da ga poštujemo – navodi ona.

Kome vi poveravate svoju djecu i kakvi su vaši stavovi po ovom pitanju?

 

Mi smo izdvojili prednosti i mane ostavljanja djece bakama i dekama i odlaska u vrtić, pa sami prosudite, ako do sada već niste.

Prednosti

Ako gledamo iz finansijske perspektive ova opcija je povoljnija, jer će roditelji uštedjeti dosta novca. Takođe, vaša djeca će se zbližiti sa vašim roditeljima, što je jako važno , s obzirom na to da su vaši roditelji bitne figure u vašem životu. Pritom će i dijete imati priliku da sluša o porodičnoj tradiciji i običajima, koje stariji rado dele sa najmlađima.

Mane

Njihova uloga nije vaspitavanje djece, već maženje i zasipanje pažnjom. Baš zato oni mogu vaše dijete razmaziti, toliko da vi kasnije nećete moći da ga vaspitate. To u nekim situacijama može narušiti porodične odnose, zbog čega je vrtić uvek mnogo bolja opcija. A, tamo su i disciplina i pravila obavezni.

(zena.blic.rs)