Naslovnica Zdravlje Da li su kokice zaista jedne od najzdravijih grickalica?

Da li su kokice zaista jedne od najzdravijih grickalica?

273
0
PODIJELI

Kokice su jedna od najpopularnijih grickalica. Međutim, česta je dilema da li su kokice zaista jedna od najzdravijih grickalica?

Kokice zaista jesu odličan izbor za grickanje ako ne želite unijeti puno kalorija i masnoća. Dobra vijest je da sadrže puno vlakana zbog kojih ćete dulje osjećati sitost i zahvaljujući kojima će proces probavljanja hrane biti bolji, “lagane” su za želudac i nemaju puno kalorija. Ipak, sve dobre strane mogu se uništiti u trenu ako ih pripremate na pogrešan način.

Ne biste ih trebali pripremati u mikrovalnoj jer ta pakiranja sadrže veliku količinu soli i masnoće, pa ćete ih u trenu pretvoriti u masnu i kaloričnu grickalicu koja sigurno nije dobra za održavanje kilograma niti za čestu konzumaciju.

Osim toga, vrećica u kojoj se nalaze sadrži perfluorooktansku kiselinu koja je jako štetna za zdravlje, stoji u saopćenju objavljenom na službenim stranicama Američke agencije za hranu i lijekove, FDA. Ta tvar služi za zadržavanje masnoće unutar vrećice, a testiranja na životinjama također su pokazala da povećava rizik od raka jetre, testisa i gušterače kod njih.

Još jedna informacija koja bi vas mogla zgroziti je da sadrže masnoće za cijeli jedan dan! Koristi se palmino ulje koje je, odavno je poznato, najštetnije – povećava holesterol i ugrožava zdravlje srca. Neke vrećice sadrže od 4 do 6 grama masti, što je između 20 i 30 posto dnevne vrijednosti hranjivih sastojaka u samo jednoj porciji, kao i sva masnoća koju bi trebali unijeti kroz cijeli dan. Uz to, sadrže ogromnu količinu soli.

Također, izbjegavajte kokice u kinu, samo jedna mjerica ima otprilike 1.160 kalorija, a količina masti dovoljna je za čak tri dana!

Kako ih onda jesti? Stručnjaci kažu da bi najbolje bilo ispeći kukuruz kokičar u loncu s malom količinom ulja i na kraju ih malo posoliti ili u aparatu za kokice koji ih peče na zrak.