Naslovnica Zanimljivosti Danas je Dan žena; Drage dame, srećno!

Danas je Dan žena; Drage dame, srećno!

1282
0
PODIJELI

Ovaj dan posvećen ženama nastao je kao dan borbe za ekonomsku, političku i socijalnu ravnopravnost žena i muškaraca.

Prvi nacionalni Dan žena obeležen je 28. februara 1909. u Sjedinjenim Američkim Državama nakon deklaracije koju je izdala Socijalistička partija Amerike. Avgusta iste godine organizovana je Međunarodna konferencija žena socijalističke Druge internacionale. Inspirisana američkim delovanjem povodom ovog pitanja, Nemica Luiz Cic predložila je organizovanje Međunarodnog dana žene. Inicijativu za ovaj praznik preuzela je nemačka feministkinja i komunistkinja Klara Cetkin koja se borila za prava žena od 1889, a predlog je javno iznela tog avgusta u narodnoj kući, danas poznatoj kao Ungdomshuset.

Prvo obeležavanje dana žena bilo je 18. marta 1911. u Austriji, Nemačkoj, Švajcarskoj i Danskoj, dok su ga obeležile mnoge demonstracije uz feministkinje širom Evrope. Ovaj praznik je prihvaćen u svim socijalističkim zemljama nakon što je Aleksandra Kolontaj ubedila Lenjina da ovaj praznik prihvati kao državni. Tu praksu je preuzela i posleratna SSSR i njene saveznice.

Kao međunarodni dan žena, 8. mart prihvaćen je 1917. godine. Ujedinjene nacije su od 1975. godine, koju su proglasile za Međunarodnu godinu žena, i službeno počele sa obeležavanjem Međunarodog dana žena. U međuvremenu su uvedena i trudnička bolovanja, ograničenja rada žena u trećoj (noćnoj) smeni, ista plata za isti rad, pravo glasa i drugo.

Po tradiciji ženama se na ovaj dan poklanja cveće.

Svim pripadnicama nežnijeg pola, portal bebe.ba čestita praznik!