Naslovnica Zanimljivosti Deset ključnih pravila kada idete u posjetu novorođenčetu

Deset ključnih pravila kada idete u posjetu novorođenčetu

838
0
PODIJELI
Zapamtite, radi se o njima, a ne o vama

Vaša želja da posjetite majku i njenu bebu je iz ljubavi prema njima. Ponekad osobe mogu biti toliko uzbuđene kada vide bebu da zaborave da su zapravo mama i beba zvijede predstave.

Dakle, svoj posjet fokusirajte i na majku i ne očekujte da vas ona služi i zabavlja. Pitajte je kada je najbolje vrijeme da je posjetite i što je najvažnije trebate ju razumijeti ako ona ne želi da je posjetite u vrijeme kada ste planirali.

Nemojte se uvrijediti

Ona vas voli i zaista cijeni što je želite posjetiti, ali možda nije spremna za posjetu i to je uredu. Nemojte se zbog toga uvrijediti i dajte joj do znanja da je njeno odbijanje uredu. Ako vam kaže da nije spremna za posjetu, kažite joj: “Sve je uredu. Vjerovatno bih se osjaćala isto. Nazvat ću te za sedmicu ili dvije da vidimo kako se osjećaš”.

Kao što znate, svaka žena rođenje djeteta doživljava drugačije. Neke žene će biti željne društvene interakcije, dok će druge biti u stanju mirovanja. Potrebna joj je vaša podrška kako bi znala da je to uredu.

Najprije nazovite

Nikada ne idete u posjetu ako se prethodno niste najavili. Osim toga, čak i kada ste prethodno zakazali posjetu, pošaljite joj poruku ili je nazovite kako bi znala da ste krenuli. Uvijek je možete pitati treba li joj donijeti nešto iz prodavnice.

Budite svjesni zaraze

Majke novorođenčeta zabrinute su za moguće zaraze. Novorođenče nema jak imunitet pa čak i mala infekcija može napraviti problem. Zbog toga u posjetu bebi nemojte ići ako ste bolesni ili ste bili u blizini bolesnih ljudi (ako vaše dijete ima prehladu, trebate otkazati, čak i ako dijete ne dolazi). Nemojte dovoditi djecu čak i ako nisu bolesna. Operite ruke kad stignete i nikako ne ljubite dijete.

Donesite hranu!

Ništa ne pokazuje ljubav kao lazanje i kolači. Provjerite da li majka ima nekih ograničenja u ishrani i koje stvari ne voli. Nakon toga pripremite joj obrok koji će se dopasti i njoj i njenim ukućanima. Dobit ćete i dodatne bodove ako donesete obrok za danas i obrok koji kasnije može zamrznuti. Ukoliko niste vješti u kuhanju, poklonite joj poklon karticu za lokalni restoran koji ima dostavu.

Budite korisni

Evo nekoliko ideja: Ponudite joj da pričuvate bebu kako bi se mogla istuširati ili odspavati. Pitajte je da za nju obavite kupovinu. Prošetajte njenog psa. Igrajte se s ostalom djecom. Ponudite joj da joj očistite kuću ili je jednostavno pitajte šta možete učiniti za nju kako biste joj pomogli i smanjili stres.

Budite pažljivi s pitanjima koja postavljate

Iako ste dobronamjerni, ipak trebate paziti šta pitate. Nove mame mogu biti veoma osjetljive i pitanja koja im postavljate shvatiti kao osuđujuća. Pa umjesto pitanja: Dojiš li bebu?, recite: “Beba izgleda tako zdravo”. Ili recimo umjesto pitanja koliku ljubav osjeća prema bebi, pitajte je kako se općenito osjeća. Ovo posljednje pitanje je veoma važno, jer neke majke ne vole svoju bebu odmah. Neke pate od postporođajne depresije, što može utjecati na njenu vezu s djetetom.

Ovakvo pitanje može učiniti da se majka osjeća krivom i tužnom. Umjesto toga, pitajte je s iskrenom zabrinutošću kako se osjeća. Dajte joj do znanja da joj možete biti osoba na koju se može osloniti. Ako vam kaže da je depresivna potaknite je da posjeti ljekara.

Nemojte komentirati njenu kuću ili tijelo

Gotovo posljednja stvar kojom se majka želi baviti sada je samosvjesnost o neurednoj kući ili izgledu njenog tijela. Opaske kao “Kuća izgleda kao da je kroz nju prošao tornado” ili “Izgledaš iscrpljeno” jednostavno nisu u redu. Možda vam zvuči smiješno, ali ove opaske se dešavaju stalno.

Nemojte komentirati njene odluke

Nije vrijeme za nepoželjne savjete, bez obzira na to koliko znate o majčinstvu. Odluke koje se odnose na to kako se dijete hrani, hoće li se vratiti na posao ili ne sve su to lične stvari u koje se vi ne biste trebali miješati.

Otiđite na vrijeme kući

Iako su posjete novorođenčetu zabavne, trebate otići na vrijeme jer majka mora odspavati, biti s bebom ili odgledati svoju omiljenu seriju. Pobrinite se da joj pružite tu priliku. Osim toga, možete je posjetiti poslije nekoliko sedmica. Pitati je treba li joj šta, odvesti je na ručak, a ona će biti tako sretna što vas ima.

Klix.ba