Naslovnica Zdravlje Deset “zdravih” namirnica koje nutricionisti ipak ne jedu

Deset “zdravih” namirnica koje nutricionisti ipak ne jedu

435
0
PODIJELI

Nije tajna da mnogo “zdravih” namirnica koje se nalaze na policama mogu biti loša hrana u lijepom pakovanju. Isto tako postoje i namirnice za koje nikada ne biste pretpostavili da nisu zdrave, a sigurno ih imate u kuhinji i koristite bez razmišljanja. Koje to namirnice nutricionisti nikada ne kupuju?

Instant zobena kaša sa dodanim ukusom

Može se raditi o dodatku meda ili jabuke i cimeta, ali često u paketu dolaze i šećer i sol. Nutricionistkinja Žaklin Kosta navodi kako treba tražiti ovakve proizvode na kojima je zob na prvom mjestu liste namirnica, sadrži manje od šest grama šećera i manje od 140 miligrama soli.

Kupovna tjestenina s povrćem

Razlika između ovakve tjestenine i one obične i nije tako velika u nutritivnom smislu pa nećete puno uticati na svoje zdravlje ako jednu zamijenite drugom, smatra nutricionistkinja Emili Rubin.

Svakako bi bilo puno zdravije da tjesteninu zamijenite improvizovanim rezancima od povrća.

Maslac od kikirikija bez masnoća

Ako kupujete ovakav proizvod kako biste izgubili višak kilograma, uštedite novce jer takvi proizvodi obično imaju jednako kalorija kao i onaj obični maslac od kikirikija, samo s previše dodanog šećera kako bi nadoknadili manjak masnoće.

Majoneza s manjim postotkom masnoća

Istina je da light majoneza ima duplo manje kalorija i masnoća od one omiljene verzije ljubitelja ovog priloga. Ali kao i većina drugih proizvoda s manje kalorija, proizvođači često, kako bi popravili ukus nakon oduzimanja masnoća, dodaju šećer i druge aditive.

Kokosovo ulje

Mnogi nutricionisti kažu kako ovo ulje ipak nije zdrava hrana jer sadrži zasićene masnoće.

“Uprkos svim natpisima kako zasićene masnoće i nisu tako loše za zdravlje, ipak većina istraživanja i dalje naginje mišljenju da treba konzumirati nezasićene masnoće i smanjiti unos onih zasićenih”, dodaje nutricionistkinja Džesika Levinson.

Jogurt s ukusom

Jogurt je jako dobra namirnica za zdravlje probavnog sistema, a uz dobre bakterije unosite i kalcijum, protein i vitamin D, ali svakako bi trebalo da odbacite jogurte s ukusom jer i oni mogu imati puno više šećera pa u stvari se mogu smatrati desertom.

Kombuča

Iako se radi o prirodno fermentiranoj namirnici koja je inače jako dobra za probavu i cjelokupno zdravlje, kombuča je u stvari većinom fermentiran kvasac.

Kako se kod većine ljudi i bez dodataka često radi o pretjeranom rastu gljivica u organizmu, točnije probavnom traktu, ispijanje čaja od kombuče može imati posljedice kao da dolijevate benzin na plamen i samo poremetiti balans mikroorganizama u tijelu.

Zobeno mlijeko

Ako ste mislili da je svejedno jedete li zob ili pijete mlijeko od nje, pogriješili ste. Stručnjaci kažu da može imati puno više kalorija i masnoća od uobičajenog mlijeka, a ima i manje proteina.

Čaj i kava u limenci

Napici koji su unaprijed pripremljeni često imaju puno šećera i raznih dodataka, a nutricionistkinja Brižit Zeitin kaže kako nikada to ne kupuje jer joj je jasno da takvi napici mogu sadržavati puno više kalorija od kave koju sami pripremamo.

Umaci za salate bez masnoća

Vjerovatno odmah pomislite da je zdravo ako je bez masnoća.

Zelene salate sadrže puno topivih vitamina, esencijalnih minerala i antioksidanata koji naš organizam štite od bolesti, kažu nutricionisti.

Ako nemate barem malo zdravih masnoća u salati vaše tijelo neće moći potpuno apsorbovati te važne nutrijente koje nudi salata.