Naslovnica Zdravlje Dijeta 5:2 pomaže da izgubite višak masti, znate li o čemu je...

Dijeta 5:2 pomaže da izgubite višak masti, znate li o čemu je riječ

439
0
PODIJELI

Zahvaljujući odličnim rezultatima, dijeta 5:2 u posljednjim je mjesecima pridobila golem broj obožavatelja, a ime je dobila prema omjeru dana u kojima se provode dva prehrambena plana ili ciklusa.

Radi se o dijeti koja uključuje povremeni post, ali u tačno određenom ritmu i izmjeni dana posta s danima koji uključuju normalan unos hrane.

Spomenuta dijeta sastoji se od pet dana unosa normalne količine hrane i dva dana restriktivne dijete sa samo 500-600 kalorija po danu. Iako se naziva dijetom, moglo bi se reći da je to više poseban režim prehrane nego dijeta jer nema striktnih uputa koje namirnice treba jesti u kojoj fazi, već samo kada treba jesti. Zbog jednostavnosti držanja ove dijete, u kratkom vremenu stekla je velik interes javnosti i velik broj pratitelja.

Zapravo, mogli bismo reći da se radi o jednoj od najjednostavnijih dijeta. Pet dana u sedmici jedete normalne obroke i ne razmišljate o količini hrane koju pojedete. U preostala dva dana u sedmici smanjujete kalorijski unos na drastičnih 500 za žene i 600 kalorija za muškarce. Ove dane birate sami, ali uz uvjet da između ta dva dana bude barem jedan dan koji ne postite.

Dakle, to bi značilo da ne smijete imati dva dana posta zaredom. Uobičajena podjela dana jest takva da se post provodi u ponedjeljak i četvrtak, kad jedete samo dva do tri mala obroka, dok ostale dane jedete uobičajeno. Ipak, pod uputom da ostale dane jedete normalno ne misli se da jedete što god stignete.

Ako pet dana jedete nezdravu hranu i pretjerujete s količinom, ne samo da nećete izgubiti višak kilograma već ćete se i dalje debljati. Na normalne dane jedite uobičajen broj obroka i ne trebate paziti na svaku kaloriju, ali ipak slijedite upute o zdravoj prehrani – jedite povrće, kvalitetne proteine i ugljikohidrate te pijte dovoljno tekućine. Uz ovakav izbor namirnica, ne trebate razmišljati o količini hrane.

Nekoliko je naučnih studija koje su proučavale utjecaj povremenog posta na zdravlje i gubljenje kilograma. Psiholozi ističu prednost ovakve vrste dijete jer se kontinuirane restriktivne dijete jako teško držati, a prehranu s povremenim danima posta lakše je podnijeti.

Isto tako, prehrana s povremenim postom pozitivno utječe na smanjenje masnoća u krvi, upalnih procesa u organizmu te gubljenje viška kilograma bez opasnosti od neželjenog kontraefekta. Studije pokazuju da različite vrste povremenih postova pozitivno utječu i na smanjenje razina inzulina, a upravo je ovaj hormon odgovoran za razvoj dijabetesa tipa 2 te pretilosti.

Istraživanje provedeno u Velikoj Britaniji, a objavljeno u International Journal of Obesity, ističe da ovakva vrsta prehrane ima slične učinke na gubljenje viška kilograma kao restriktivne dijete. Isto istraživanje tvrdi da dijeta s povremenim postom vrlo učinkovito snižava razine inzulina i poboljšava osjetljivost na njega.

Najčešće se hrana u dane posta podijeli u tri obroka, a to su doručak, ručak i večera. Pojedinci to smanjuju na samo dva obroka, koji su onda nešto veći od običnog obroka. S obzirom na to da se radi o samo 500 kalorija, jasno je da bi obroke trebalo mudro podijeliti.

Stručnjaci savjetuju da se pokušate fokusirati na namirnice koje su bogate vlaknima i proteinima. One će vas duže držati sitima, a ne sadrže puno kalorija pa ih količinski smijete više unijeti. Neke od namirnica su svježe ili kuhano povrće, jogurt s bobičastim voćem, kuhana jaja, riba, komad bijelog mesa, najbolje piletine ili puretine, kava ili čaj bez šećera te mineralna voda.