Naslovnica Bebe i mališani Djeca čije majke tokom dojenja konzumiraju kravlje mlijeko manje su alergična na...

Djeca čije majke tokom dojenja konzumiraju kravlje mlijeko manje su alergična na hranu

422
0
PODIJELI
Mother Breast Feeding Newborn Baby
Piter Lio, docent dermatologije i pedijatrije na Medicinskom fakultetu Univerziteta Northwestern, naveo je da je ovo prvi korak u definisanju potencijalne veze između majčine ishrane i rizika od alergija, prenosi US News.

Lio, koji nije bio uključen u studiju, nazvao je posao dobro izvedenim, temeljitim i provokativnim.

Istraživači pitali više od 500 švedskih majki o njihovim prehrambenim navikama u 34. sedmici trudnoće, mjesec dana nakon porođaja i ponovo četiri mjeseca kasnije. Oni su verifikovali majčin prijavljeni unos mlijeka i mliječnih proizvoda kroz biomarkere u krv i majčino mlijeko, a dječiju alergiju potvrdili su kod ljekara. Djeca u studiji bila su uglavnom alergična na jaja, mlijeko ili oboje.

Mia Stravik, docent na Univerzitetu u Geteborgu, navodi da majke zdravih jednogodišnjaka tokom dojenja konzumirale više kravljeg milijeka od majki alergične djece.

“Jedna od teorija zastupa mišljenje da mlijeko u majčinoj ishrani sadrži supstance koje stimulišu dječiji imunološki sistem. Drugo mišljenje je da veći unos zasićenih masnoća u mlijeku može prirodno dovesti do potrošnje manje polinezasićenih masti”, kazala je.

Stravik ističe da iako postoji povezanost ne može se reći da je kravlje mlijeko koje majka konzumira lijek za alergije kod djece.

Na kraju doktor Lio upozorava majke da još uvijek nije potvrđeno da samo konzumiranje mlijeka smanjuje rizik od pojave alergija. Također, on je naveo da istraživanje mora biti većeg opsega te da će tada podaci biti relevantniji.