Naslovnica Zdravlje Djeca koja konzumiraju voćni sok uz doručak imaju 50 posto veće šanse...

Djeca koja konzumiraju voćni sok uz doručak imaju 50 posto veće šanse da postanu gojazna

750
0
PODIJELI

Najnovija istraživanja su pokazala da djeca koja uz doručak konzumiraju voćni sok imaju 50 posto šanse da postanu gojazna, odnosno, da se bore s prekomjernom težinom.

Sokovi koji su se nekada smatrali zdravom opcijom sve više postaju meta kritika zbog velike količine šećera i posljedica koje on ostavlja na zdravlje djece.

Naučnici savjetuju roditeljima da se ne oslanjaju na pretpostavku da su svi sokovi zdravi te da umjesto njih djeci serviraju voće za doručak.

Studiju je izvodio Medicinski fakultet u Beču gdje su prilikom istraživanja došli do zaključka da konzumiranje soka od jabuke ili narandže za vrijeme doručka kod djece izaziva za 50 posto mogućnost borbe sa prekomjernom težinom, dok su oni koji su konzumirali vodu imali 40 posto šanse za takav rizik.

Također, istraživanja su pokazala da isti efekat debljanja ima i “preskakanje” doručka jer će to djecu navesti da tokom dana osim redovnih obroka uvedu i užinu.

Studija, objavljena na Evropskom kongresu o gojaznosti u Beču, ispitala je 652 djece starosti od 13 godina o njihovim navikama za doručak. Rezultati su pokazali da više vrsta navedene hrane nije pokazala razloge za gojaznost te da je to bio slučaj kod one djece koja uz doručak konzumiraju voćni sok.