Naslovnica Porodica Djeca koja krive sebe za majčinu depresiju rizikuju da i sama postanu...

Djeca koja krive sebe za majčinu depresiju rizikuju da i sama postanu takva

643
0
PODIJELI
“Djeca depresivnih majki imaju 2 do 3 puta veću vjerojatnost da će razviti simptome depresije, ali ima mnogo djece koja nastavljaju živjeti zdravim životom. Zanimalo nas je kako razumjeti koja su djeca najosjetljivija na razvoj depresije u kontekstu da imaju majku s depresivnim simptomima”, objasnila je Chrystyna D. Kouros, vanredna profesorica psihologije i direktorica Porodičnog laboratorija za zdravlje i razvoj na Univerzitetu Southern Methodist, navodi Psypost.org.

U studiji je učestvovalo 129 majki kako bi se utvrdillo da li imaju depresivne simptome, čak i ako im zapravo nisu bila dijagnosticirana depresija. Otkriveno je da gotovo 12 posto anketiranih žena ima potencijalnu kliničku razinu simptoma depresije.

U međuvremenu je jedno od njihove djece (prosječne dobi 13 godina) dovršilo istraživanje mjerenja njihove percepcije majčinske depresije.

Istraživači su otkrili da djeca koja su se osjećala odgovornima za depresivne simptome svojih majki imaju tendenciju da i sama postanu depresivna. Drugim riječima, djeca koja su se složila s izjavama “čak i ako ona to ne kaže, znam da sam kriva što je moja majka tužna”, veća je vjerojatnost da će i sami osjetiti brigu i tugu.

Neka djeca misle da je njihova krivica kad vide da je njihova majka tužna. Ova su djeca izložena većem riziku da i sama razviju simptome depresije i anksioznosti.

“Nadamo se da otvoreni razgovori o osjećajima i osjećajima u porodici mogu to ispraviti “, kazali su naučnici.