Naslovnica Zanimljivosti Dječak iz Alabame srušio rekord za najranije rođenu bebu koja je uspjela...

Dječak iz Alabame srušio rekord za najranije rođenu bebu koja je uspjela preživjeti

444
0
PODIJELI

Dječak iz Alabame, koji je rođen nakon 21 sedmice, postavio je svjetski rekord kao najranije rođena beba koja je uspjela preživjeti. Iz Guinnessove knjiga rekorda objavili su da je Curtis Means pri rođenju težio 419,5 grama i da je postavio novi svjetski rekord.

Rođen je 132 dana prije vremena 5. jula 2020. godine, sa blizancem koji nije preživio, međutim, Curtis je sada zdrav i star 16 mjeseci.

Doktor Brian Sims, koji je bio na porođaju, rekao je da statistika pokazuje da beba rođena tako mlada nema praktički nikakve šanse za preživljavanje, ali je Curtis nadmašio izglede.

Nakon što je Curtis ojačao, otpušten je poslije 275 dana u bolnici, ali mu je trebala pomoć terapeuta da počne koristiti usta i jesti.

“Mogućnost da konačno odvedem Curtisa kući i iznenadim svoju stariju djecu sa njihovim mlađim bratom je trenutak koji ću uvijek pamtiti”, rekla je njegova majka Michelle Butler iz Eutawa u Alabami.

“Bio je to težak put, ali zahvalna sam na timu univerziteta i njihovoj stalnoj podršci. Odvojili su vrijeme da me educiraju i pobrinuli se da znam šta se dešava na svakom koraku. Zaista im je bilo stalo do mog sina i mene”, dodala je.

Puni termin za fetus je u 40. sedmici trudnoće, a Butler je rodila blizance u pola tog vremena.

Druga beba je umrla jedan dan nakog poroda, dok je Curtis nakon tri mjeseca skinut sa respiratora i dobio je 24-satnu njegu sve dok nije pušten u aprilu.

Curtisu je potrebna sonda za hranjenje i dodatni kisik, ali doktor Sims kaže da je dobrog zdravlja.

“Ne znamo kakva će budućnost biti za Curtisa jer ne postoji niko drugi kao on”, rekao je Sims.

Guinnessova knjiga svjetskih rekorda navodi da je Curtis za jedan dan pobijedio prethodni rekord, koji je postavljen samo mjesec dana prije kada je Richard Hutchinson iz Wisconsina rođen nakon 21 sedmice i 2 dana.