Naslovnica Bebe i mališani Dječije pjesmice pomažu učenju i razvoju govora kod beba

Dječije pjesmice pomažu učenju i razvoju govora kod beba

1193
0
PODIJELI

Priče i pjesmice su dobre za bebin mozak jer se njene moždane vijuge usklađuju s majčinim, pokazali su rezultati nove studije.

Odavno je poznato da razgovor koji djeluje umirujuće i pjesmice mogu pomoći bebama u učenju, ali stručnjaci nisu bili sigurni kakav učinak imaju na djetetov mozak. Skeniranje mozga majke i djeteta pokazalo je da su se njihove moždane vijuge počele podudarati dok majka pjeva pjesmicu.

Doktorica Victoria Leong sa Univerziteta Cambridge navodi da beba ulazi u stanje u kojem ima više osjećaja za učenje dok majka pjeva umirujućim glasom. Stručnjaci su istraživali koliko moždane vijuge majke i djeteta liče jedne na druge. Posmatrajući u kojoj mjeri se podudaraju može se prosuditi utjecaj varijabli kao što su kontakt očima ili stil govora.

“Bebe vole slušati kada im majke pjevaju, to im zadržava pažnju i zvuči im jasnije od normalnog govora. Što češće čuju pjesmice bolje će se razvijati njihov govor”, kazala je doktorica Leong.

Također, otkriveno je da bebe bolje uče ukoliko im se duže održava kontakt očima. Majke zadržavaju bebinu pažnju ukoliko ih gledaju direktno u oči. Stručnjaci sada pokušavaju saznati šta se dešava u bebinom mozgu kada uči.