Naslovnica Porodica Djedovi i bake koji se brinu o svojim unucima potencijalno će živjeti...

Djedovi i bake koji se brinu o svojim unucima potencijalno će živjeti duže

995
0
PODIJELI
Studija je obuhvatila više od 500 odraslih osoba starih 70 ili više godina u Berlinu u periodu od 20 godina.
Učesnici su intervjuirani i podvrgnuti medicinskim testovima u dvogodišnjim intervalima, a također su ih pitali o tome koliko često su se brinuli ili provodili vrijeme s unucima bez prisustva roditelja, prenosi BHG.

Naime, u ovoj studiji postojale su tri kategorije učesnika: djedovi i bake koji su se starali o unucima, djedovi i bake koji se nisu starali te osobe koje nisu imale unuke. Istraživači su otkrili da su bake i djedovi koji su se brinuli o unucima imali 37 posto šanse da žive duže u poređenju s onim osobama koje se nisu starale.

Nije bilo razlike u očekivanom trajanju života između djedova i baka koji nisu brinuli o unucima i muškarcima i ženama koji ih nisu imali.

Oni koji su pružali pomoć svojoj djeci kada je u pitanju briga za mališane imali su 57 posto manji rizik od nastanka smrti od onih koji to nisu činili. Također, oni koji nisu imali djecu imali su veći rizik ako bi se starali za djecu prijatelja ili drugih ljudi.

Iako ova studija nije precizirala šta tačno dovodi do povećanja očekivanog trajanja života, izvještava se da pomaganje svojoj djeci daje ljudima osjećaj da su važni, a također ih održava fizički i mentalno aktivnim.