Naslovnica Bebe i mališani Dojenje ubrzava razvoj mozga kod prijevremeno rođenih beba

Dojenje ubrzava razvoj mozga kod prijevremeno rođenih beba

1672
0
PODIJELI
Preuranjeno rođenje povezano je s povećanom mogućnošću problema s vještinama učenja i razmišljanja u odrasloj dobi, za koje se smatra da su povezani s promjenama u razvoju mozga. Stručnjaci kažu kako bi podsticanje majki da djecu doje neposredno nakon porođaja moglo poboljšati moždane funkcije kod beba koje su rođene prije termina.

Istraživanja su pokazala da je prijevremeno rođenje povezano s promjenama u dijelu strukture mozga koji pomaže moždanim ćelijama da međusobno komuniciraju, a koje su poznate kao “bijele tvari”. Istraživači na Univerzitetu u Edinburghu proučavali su nalaze MRI mozga kod 47 beba.

Naučnici su došli do podataka da su prijevremeno rođene bebe koje su hranjene majčinim mlijekom pokazale poboljšanu funkciju mozga u usporedbi s ostalom prije termina rođenom djecom. Učinci su bili još bolji kod djece koja su hranjena majčinim mlijekom za vrijeme boravka u intenzivnoj njezi.

“Naši rezultati upućuju na to da se razvoj mozga u sedmicama neposredno nakon prijevremenog poroda poboljšava kod beba koje konzumiraju veće količine majčinog mlijeka”, rekao je autor studije James Boardman koja je objavljena u časopisu Journal of NeuroImage.