Naslovnica Porodica Dolazak bebe može biti uzrok brojnih problema među parovima

Dolazak bebe može biti uzrok brojnih problema među parovima

1236
0
PODIJELI
Ukoliko je vaš brak pun malih nesuglasica nakon rođenja djeteta, ne trebate pretjerano brinuti, a razlog je jednostavan, u toj priči niste sami i s istim se problemom susrelo mnogo parova. Ovo su razlozi zbog kojih se parovi najčešće sukobljavaju nakon rođenja djeteta.

Partner im ne pomaže dovoljno

Novi roditelji trebali bi ravnopravno rasporediti svoje obaveze prema novorođenčetu, poput rasporeda spavanja i hranjenja, odlaska ljekaru i obavljanja poslova s nemirnom bebom. Ovo zna biti veoma isrpljujuće, pogotovo ako se vaš partner ne drži dogovora.

“Zbog toga nemojte dopustiti da vaša očekivanja u vezi s odgovornostima ostanu neizrečena. Ako vaš partner nije pravedan, ako vi nosite glavni dio posla oko djeteta i domaćinstva, ukažite mu na taj problem. Sjednite i razgovarajte bez nervoze, kritike i negativnosti”, savjetuje psihoterapeutkinja Dori Gatter.

Rozgovarajte o vlastitom djetinjstvu, o ulogama koje su vaši roditelji imali u odgoju djece i kako želite raditi stvari slično ili drugačije od onoga što su oni radili. Zatim razgovarajte o tome šta očekujete, a ne zahtijevate od vašeg partnera i pronađite kompromisno rješenje.

Muškarci ne ustaju noću da mijenjaju pelene

Većina žena osjeća se iscrpljeno jer rođenje djeteta znači i zbogom kvalitetnom snu. Kada je beba skroz mala, smatrajte se sretnicima ako zaspite bar dva-tri sata u komadu.

Ukoliko vaš partner spava dok vi svaku noć ustajete i brinete se o bebi, a on spava ne nudeći pomoć, sasvim je normalno da ćete biti ljuti. Ako majka doji dijete, sasvim je logično da će ona biti ta koja ustaje i hrani bebu, ali bi joj partner trebao pomoći u ljuljanju bebe, uspavljivanju i mijenjanju pelena.

“Rješenje za problem mora biti praktično – ako jedan roditelj mora rano ustati da bi otišao na posao, možda bi on ili ona trebalo da budu ti koji će se bar vikendom brinuti o bebi, no ukoliko oba roditelja idu na posao, moraju se izmjenjivati”, rekla je psihoterapeutkinja Laurel Steinberg.

Partneri rijetko imaju seks

Seks poslije rođenja djeteta je drugačiji. Većina parova će vam potvrditi da imaju uspone i padove u seksualnoj želji. Umor, stres, nedostatak vremena ili navike spavanja vaše bebe mogu omesti seks ili mogu postojati fizičke smetnje, kao što su vaginalno krvarenje ili bol zbog dojenja.

“Možda ćete čak i početi razmišljati o seksu sa svojim partnerom na drugačiji način ili se jednostavno više nećete osjećati seksi. Ukoliko se ovo desi, nemojte se uzrujavati, razgovarajte s partnerom otvoreno i recite mu šta želite, na kraju će seks biti dobar”, rekao je bračni terapeut Aaron Anderson.

Nemate isti pogled na roditeljstvo

Možda prije nego ste postali roditelji niste ozbiljno razgovarali o roditeljstvu i koliko će ono promijeniti vaš život. Beba može zakomplicirati i najbolje izrađene planove. Da biste došli do kompromisa, psihoterapeuti preporučuju tehniku ogledala koja je najimjenjena dubokom slušanju partnera.

Recite sve svoje probleme no pazite da se druga osoba ne osjeća loše ili pogrešno zbog svojih stavova.

Ne slažete se u vezi s tim ko može posjetiti vaše novorođenče

Posjetitelji mogu biti razlog svađe novih roditelja, pogotovo u sezoni prehlada i gripe. Ponuda kolege vaše supruge da donese domaće lazanje slatka je i dobronamjerna, ali bebe imaju krhak imunološki sistem pa morate biti oprezni prema svima koji potencijalno mogu nositi virus ili bolest.

Da biste izbjegli stresne argumente o gostima, razgovarajte s pedijatrom postoji li neki protokol kada gođu gosti kao naprimjer: šta gosti moraju učiniti kad stignu, koliko dugo mogu ostati te kako se mogu ponašati s bebom.

Nedostatak pažnje

Mnogi parovi se žale da su zbog novorođenčeta u potpunosti zapostavljeni međusobno. Sva pažnja, romantika i ljubav koju ste imali prije polako će zbog brige prema djetetu utihnuti, a vi ćete se osjećati pomalo zanemareno.

“To je sasvim normalno. Kada ste zajedno, pokušajte što kvalitetnije provesti vrijeme, a nekad unajmite i dadilju i izađite sa svojim partnerom i uživajte u slobodnom vremenu”, rekao je Anderson.