Naslovnica Trudnoća i porođaj Donosimo vam nekoliko savjeta kako da se što prije oporavite od carskog...

Donosimo vam nekoliko savjeta kako da se što prije oporavite od carskog reza

928
0
PODIJELI
Carski rez zahtijeva puno duži oporavak od vaginalnog poroda, a mi vam donosimo nekoliko savjeta uz pomoć kojih ćete se prije oporaviti od operacije.

Krećite se. I to što prije možete. Ovo će biti dobro za vašu cirkulaciju. Već drugi dan nakon operacije se možete kretati. Ukoliko ne možete sami, najbolje je da potražite pomoć.

Mijenjajte položaj za dojenje. Iako ovo može biti neugodno na početku zbog šavova, vaša babica vam može pomoći da nađete idealan položaj u kojem možete dojiti vašu bebu.

Nosite pamučnu odjeću i donje rublje kako biste se osjećali ugodno. Osim toga, morate paziti i na prehranu. Pijte puno vode i jedite hranu bogatu vlaknima kao što je voće, povrće i zob kako biste spriječili zatvor.

Redovno perite ranu i pažljivo je sušite. Izuzetno je važno da ovo područje držite čistim. Možete čak koristiti i sapun, ali morate biti sigurni da ste ga dobro isprali.

Nakon carskog reza šest sedmica ne biste trebali voziti pa angažujte nekog drugog da vas vozi do bolnice i slično. Ukoliko imate unaprijed isplaniran carski rez, najbolje je da sve ove stvari organizirate prije odlaska na porod.

Osim toga, ukoliko imate još djece, zatražite pomoć dadilje ili neke bliske prijateljice, jer ih nećete moći nositi i igrati se s njima kao i obično.

Morate voditi računa i o znakovima infekcije u sedmici nakon carskog reza. Ako osjećate groznicu ili vas rana boli, izgleda upaljeno i zagnojeno, krvari ili imate nelagodu kada obavljate malu nuždu, kontaktirajte svog ljekara.

Ako vas rana boli, dobit ćete anelgetike pa ih trebate i koristiti. Oni će vam biti potrebni bar nekoliko dana nakon carskog reza. I da, ne zaboravite potražiti pomoć od ukućana.