Naslovnica Life Style Društvene mreže ne utječu mnogo na zadovoljstvo adolescenata

Društvene mreže ne utječu mnogo na zadovoljstvo adolescenata

866
0
PODIJELI
Porodica, prijatelji i škola imali su znatno veći utjecaj na blagostanje, kaže istraživački tim Univerziteta Oxford. Ovaj tim tvrdi i to da je njihova studija detaljnija od svih dosadašnjih.

Također, istraživači su pozvali sve kompanije koje prikupljaju informacije da objave podatke o tome koliko ljudi koriste društvene mreže kako bi bolje razumjeli utjecaj tehnologije na živote mladih ljudi.

Studija objavljena u časopisu PNAS pokušava odgovoriti na pitanje da li su tinejdžeri koji koriste društvene mreže manje zadovoljni svojim životom te da li adolescenti koji su manje zadovoljni svojim životom u većoj mjeri koriste društvene mreže.

Važno je naglasiti da su dosadašnja istraživanja odnosa između gledanja u TV ekrane ili ekrane računara, tehnologije i mentalnog zdravlja djece često bila kontradiktorna.

Prof. Andrew Przybylski i Amy Orben s Oxford Internet Instituta na Univerzitetu Oxford kažu da su se dosadašnja istraživanja često temeljila na ograničenim dokazima koji ne daju pravu sliku. Njihova studija je zaključila da je veza između zadovoljstva životom i korištenja društvenih mreža bila “trivijalna” te da čini manje od jedan posto ukupnog utjecaja na život tinejdžera.

Prof. Przybylski, jedan od vođa istraživanja, rekao je da 99,75 posto zadovoljstva životom osobe nema nikakve veze s njihovim korištenjem društvenih mreža.

Studija koja je održana između 2009. i 2017. godine zatražila je od 12.000 tinejdžera u dobi od 10 do 15 godina da kažu koliko su vremena proveli koristeći društvene mreže tokom normalnog školskog dana te da ocijene koliko su zadovoljni različitim aspektima života.

Interesantno je da je veći utjecaj korištenje društvenih mreža imalo na djevojčice nego na dječake, ali razlika je bila minorna.

“Roditelji ne bi trebali brinuti o vremenu koje djeca provode na društvenim mrežama”, rekao je prof. Przybylski.