Naslovnica Life Style Do dugih i zdravih noktiju uz nekoliko sastojaka

Do dugih i zdravih noktiju uz nekoliko sastojaka

524
0
PODIJELI

Vitamini, ulja i uravnotežena ishrana ključni su za zdravi rast noktiju!

Kada imate krhke i lomljive nokte, gotovo sve vam može pokvariti raspoloženje, a pucanje noktiju svakodnevna je pojava. Prirodno dugi nokti nešto je o čemu možete samo sanjati, a čini vam se kao da vam ništa ne može pomoći da vaši nokti ponovno budu dugi i zdravi.

Puno je faktora koje morate uzeti u obzir kada je u pitanju zdravlje vaših noktiju, a ishrana je samo jedan od njih. Ako grizete nokte, sedmicama nosite lak za nokte bez da im date vremena da se oporave, ili jednostavno čistite bez zaštitnih rukavica, sve to može naštetiti vašim noktima.

Kako bi svojim noktima vratili stari sjaj i omogućili im zdravi rast, pomoć možete potražiti u nekim od ovih sastojaka.

Biotin

Poznatiji i kao vitamin H, biotin je vitamin koji je topiv u vodi, a korištenje suplemenata ovog vitamina ojačaće vaše nokte. Velike količine biotina pronaći ćete u mesu, a u manjim količinama biotina ima i u namirnicama poput lososa, avokada, jaja, karfiola i kvasca. Stoga, dodate li neku od ovih namirnica u svoju ishranu, to može biti odlično za vaše nokte. Osim namirnica, postoji i biotin u tabletama, ali namirnice su ipak bolja i zdravija opcija.

Hidratacija

U većini slučajeva upravo dehidratacija uzrokuje krhke nokte, a najbolji način na koji se možete riješiti krhkih noktiju jest vrlo jednostavan – morate popiti barem 2-3 litre vode dnevno. Učestala hidratacija podstaknuće rast vaših noktiju, ali i hidratizirati kutikule.

Ulja

Osim vode, i mnogo prirodnih ulja jako je dobro kako bi hidratizovali vaše nokte. Ulja vitamina E sprečavaju pojavu žutih noktiju i štite kutikule, a samim time doprinose zdravlju vaših noktiju. Ulje jojobe i ricinusovo ulje odličan su izvor vitamina E, ali imaju i neka svoja jedinstvena svojstva. Ulje jojobe poznato je po liječenju gljivica na noktima, ali i pojačava proizvodnju kolagena u noktima, dok ricinusovo ulje u sebi sadrži antibakterijska svojstva, a zahvaljujući njemu, vaši će nokti izgledati zdravije i čišće.

Magnezijum

Biotin i prirodna ulja vašim noktima pružaju hidrataciju koja je nužna za rast, ali ako su vam nokti slabi, na red dolazi magnezijum. On ne samo da jača vaše nokte, već je ključan za prevenciju grebenastih crtica na tvojim noktima, koje su često znak manjka magnezijum. Magnezijum je takođe nužan za sintezu proteina, koja je važna za rast noktiju, a možete ga pronaći u namirnicama poput kvinoje, badema, indijskih oraščića, integralnih žitarica i kikirikija.

Prirodni sastojci

Umočite li nokte u neke od ovih prirodnih sastojaka, to će takođe poboljšati njihovo zdravlje i podstaknuti rast. Sok aloa vere, na primjer, jača nokte, liječi oštećene kutikule noktiju i hidratizuje ih, a luk ima isto svojstvo. Ipak, najbolji lijek za zdrave nokte je zdrava i uravnotežena ishrana, jer ipak sve dolazi iznutra.

(Žena.rtl.hr)