Naslovnica Life Style Frizeri savjetuju na koji način i zbog čega trebamo koristiti ulja za...

Frizeri savjetuju na koji način i zbog čega trebamo koristiti ulja za kosu

723
0
PODIJELI
Međutim trebate znati da ulja ne odgovaraju svim tipovima kose niti se mogu kombinirati sa baš svim proizvodima za kosu. Od silnih farbanja, sušenja kose, uvijanja, feniranja, naša kosa s vremenom postane suha i beživotna.

“Baš poput kože ulja su nam potrebna za zdravu i snažnu kosu. Ulje podmazuje vanjsku kutikulu i jača unutarnju jezgru osiguravajući tako hidrataciju”, rekla je Jasmine Merinsky, frizerka iz Toronta.

Ne treba zaboraviti da vlasišta i kosa različiti, te s toga morate otkriti i koje ulje najviše odgovara vašoj kosi. Osim što će pružiti vašoj kosi potpuni oporavak ulja jako lijepo mirišu.

Bobby Eliot, poznati frizer koji radi s američkim zvijezdama , izjavio je za HuffPost da se ulje za kosu može koristiti i kao hranjivi tretman i kao sredstvo za oblikovanje kose.

Trebate li koristiti ulje za kosu?

Takisha Sturdivant-Drew, poznata frizerka iz New Yorka vjeruje da postoji ulje za kosu za sve. No, postoji nekoliko stvari koje treba razmotriti a to su tip vaše kose i tekstura vaše kose.

Kazala je i da su ulja za kosu posebno dobra za osobe s suhim vrhovima kojima nedostaje vlaga. Ako je kosa suha nanošenje ulja za kosu može pomoći da joj se doda lijep, prirodan sjaj.

“Kosa s kovrdžama je prirodno suha, tako da joj je ulje neophodno”, objasnio je Eliot.

Osim toga sve osobe koje imaju hemijski tretiranu kosu trebaju koristiti ulja. S druge strane osobe s finom, prirodnom, ravnom kosom vjerovatno neće imati potrebu da koriste ulja. Naravno i oni mogu koristiti ulja ali ne trebaju pretjerivati i svakako trebaju izbjegavati nanošenja ulja na tjeme kose.

Kako koristiti ulje za kosu?

Jedan od načina da kosi obezbjedite potpunu hidrataciju kosi jeste da prije nego se počnete tuširati, pokupite svoju kosu u punđu i pustite da para otvori kutikulu. Potom nanesite šampon pomiješan s uljem. Isperite i ponovite postupak.

Drugi način je da pomiješate regenerator i ulje te dobro umasirate u vlasište i kosu. Zatim sušite kosu fenom nekih dvadesetak minuta. Nakon toga operite kosu šamponom i oblikujte je po želji.

“Ako vam se kosa osjeća mrtvom, ovaj će je postupak vratiti u život”, rekao je Eliot.

Dodao je da osim na mokru kosu ulje možete dodati i na vrhove osušene i oblikovane kose za dodatni sjaj.