Naslovnica Life Style Furoshiki – japanska elegancija zamotavanja poklona (VIDEO)

Furoshiki – japanska elegancija zamotavanja poklona (VIDEO)

527
0
PODIJELI

Nije tajna to da mnoge od nas tokom decembra i januara nose razmišljanja o praznicima. Dok jedni razmišljaju o prazničnom ugođaju i ukrašavanju svojih domova, bogatoj trpezi sa raznim delicijama, drugi su se bacili u potragu za pronalaskom idealnih poklona za najmilije.

Ukoliko se ubrajate u grupu onih koji obožavaju praznike, sigurno će vam koristiti sve popularnija tehnika zamotavanja poklona u svijetu – furoshiki.

Japanci su majstori brojnih vještina, a sve više zapadnjaka ove sezone prigrlilo je furoshiki, tradicionalnu japansku metodu zamotavanja poklona tkaninom. Ovu tehniku koriste vijekovima, a nekad se, osim za zamotavanje poklona, koristila za prevoz odjeće i drugih potrepština.

Japanci za tu priliku ne koriste sjajni papir, već tkaninu koja izgleda toplo, domaće i rustikalno te kao nešto što ste zapakovali s puno ljubavi. Na tradicionalni furoshiki način mogu se umotati pokloni svih oblika, a osim toga to je i ekološki osviještena metoda.

Sve više zaljubljenika praznika u svijetu proteklih dana hvali se svojim kreacijama, koje zaista izgledaju neodoljivo. Mogu se ukrasiti na razne načine, a Japanci to najradije čine grančicama, cvijećem i suvim voćem.

Sve što vam je potrebno su marama ili komad tkanine kvadratnog oblika, a efekat će biti još bolji ukoliko odaberete onu s dva lica. Ova tehnika zamotavanja poklona toliko je jednostavna da će vam sigurno uspjeti iz prve, a jednom kada je isprobate više se nikad nećete vratiti običnom papiru za zamotavanje poklona.

Osim toga, ova je metoda ekološki prihvatljiva jer će osoba kojoj darujete zasigurno iskoristiti maramu, dok bi papir i ljepljiva traka najvjerovatnije završili u kanti za smeće.

Furoshiki u prevodu znači – prostirka za kupanje.

Ali, kakve veze ima kupka s elegantnim pakovanjem? Činjenica je da je u stara vremena u japanskoj kupki bilo uobičajeno oblačiti se u lagani kimono (zvali su ga furo) i stajati nogama na šiki prostirki od više slojeva tkanine. Čovjek bi došao u kupatilo s furoom vezanim u prostirku, a nakon postupaka u njega bi zavezao mokri furo.