Naslovnica Zdravlje Glavobolje nisu uvijek bezopasne: Ukoliko vas budi iz sna posjetite ljekara

Glavobolje nisu uvijek bezopasne: Ukoliko vas budi iz sna posjetite ljekara

1402
0
PODIJELI

Svako od nas nekada pati od glavobolje, ali nekada su ti bolovi toliko jaki da ih ne možete zanemariti. Iako ne pate svi od jakih glavobolja, ima onih koji se ipak suočavaju i bore s tim. Stručnjaci kažu kako postoje određene vrste glavobolje koje mogu ukazivati da nešto nije uredu s vašim zdravljem.

Glavobolju koju dobijete kada ste napeti nisu razlog za zabrinutost, ukoliko ne uzrokuju baš ozbiljno jaku bol. Možete uzeti tablete protiv bolova i nastaviti s vašim danom.

Migrene uzrokuju umjerenu do jaku bol, ali može trajati dugo – od četiri sata do tri dana. Nažalost, uzrok nije poznat.

Klaster glavobolje su izuzetno bolne, iscrpljujuće glavobolje. Javljaju se u serijama (klasterima) koje traju nekoliko sedmica i u jednom oku ili oko njega. Bol bude toliko jaka da osoba ne može sjediti.

Sinusna glavobolja je posljedica upale sinusa. Bol ide od nosa do čela i jagodica.

Hormonska glavobolja specifična je za žene tokom perioda hormonalne promjene (menstruacija, menopauza ili trudnoća). Kontracepcijske pilule mogu također izazvati glavobolje.

Medicinsku pomoć trebate potražiti ako vas glavobolja budi iz sna, ako je žiganje snažno ili ako za posljedicu gubite vid, muka vam je ili vam se vrti. Ukoliko osjetite da vaša glavobolja nije uobičajena, neće škoditi ako posjetite ljekara jer opreza nikada dosta kada je u pitanju vaše zdravlje.