Naslovnica Zdravlje Hladni napici mogu da izazovu probleme sa varenjem

Hladni napici mogu da izazovu probleme sa varenjem

362
0
PODIJELI

Zbog jedne greške koju često pravimo u ishrani, kilogrami se gomilaju, pojavljuju se tegobe pri varenju, čak i bol u želucu. Za sve ovo kriv je disbalans u temperaturi jela i pića.

Prije nekih 35 godina, kada su mediji počeli da ‘kontrolišu’ šta i kako jedemo, prvi put su se pojavile dijete koje su uzimale u obzir temperaturu hrane koju jedemo. To su bile takozvane hladne dijete koje su propagirali i fotomodeli, glumci… Trebalo je da bude očigledno da ćemo izgubiti višak kilograma tako što će tijelo trošiti dodatnu energiju da tu hranu zagrije – rekla je nutricionistkinja i dijetetičarka Jasna Vujičić.

Ali, sve što takvom ishranom možemo da dobijemo je disbioza, odnosno nimalo naivan problem sa varenjem. Tijelo nije robot, pa da primjenjuje ovako jednostavnu logiku, i konzumiranje hrane pogrešne temperature, kombinovane sa pićem koje takođe nije adekvatno, recept je za katastrofu u želucu.

– Prženu ili pečenu hranu uvek treba jesti toplu. Ne vrelu, da se opečete, ali ni na sobnoj temperaturi, već prijatno toplu. Razlog za to je činjenica da se masti i ulje, kada su hladni, teže razgrađuju. Zato se javlja osjećaj težine u želucu, pa čak i bol – rekla je nutricionistkinja Vujičić.

Kuvanu hranu možete da jedete toplu, a to ne važi samo za povrće i voće koje se inače jede sirovo. Primjer su i salate, koje ne treba jesti ledene iz frižidera, već ih ostavite petnaestak minuta da se približe sobnoj temperaturi.

Velika zamka jeste i hladno piće uz masniju, toplu hranu, a nutricionistkinja je objasnila i zašto. Ovu grešku najčešće ćete napraviti sa gaziranim pićima, ali nije rijetkost ni sa vodom ako volite da je pijete hladnu.

– Izrazito hladni napici će rashladiti masnoću u želucu iz unijete hrane, pa će ona opet teže da se vari. Još sredinom 20. veka ljudi su znali da je loše kombinovati hladno piće i vruću hranu, jer ovakva kombinacija usporava i vrijeme reakcije tela na sitost i povećava šansu da se prejedete – rekla je ona Jasna Vujičić.

To je poznat scenario iz mnogih restorana brze hrane, gdje vam uz cvrčeći pomfrit ili hamburger ponude i ledeno gazirano piće, prenosi Kurir.

– Cilj je jasan, potrošićemo više novca nego što nam je hrane zaista potrebno jer se nismo zasitili. Hladno piće usporiće impuls koji bi mozgu trebalo da da signal da je sit, što znači i višak kilograma – objasnila je Vujičić.