Naslovnica Bebe i mališani Hoće li koronavirus prouzrokovati “baby boom” za devet mjeseci?

Hoće li koronavirus prouzrokovati “baby boom” za devet mjeseci?

756
0
PODIJELI
No pitanje koje se ovih dana često postavlja jeste hoće li nacije širom svijeta za devet mjeseci doživjeti povećan natalitet, budući da je većina stanoviništva sada prinuđena vrijeme provoditi u kući. Neki drugi pak predviđaju kako će ime Corona postati novo moderno dječije ime.

Mnoge novinske organizacije već istražuju ovu ideju uključujući People, The Daily Beast, TMZ, New York Daily News i Marketwatch koji je posljednji objavio analizu pod naslovom “Potencijal za baby boom proizlazi zbog koronavirusa”.

“Javnost će imati više vremena u svojim rukama. Ljudima će biti dosadno, a neki će biti i zaljubljeniji. Devet mjeseci kasnije, nakon što se sve završi, imat ćemo mnoštvo beba”, kazao je biznismen Daymond John.

Institut za porodične studije u Virginiji objavio je opsežnu studiju naziva “Hoće li koronavirus povećati natalitet?”. U studiji stoji da će karantin imati veliki utjecaj na začeće, trudnoću i porođaj.

“Covid će vrlo vjerovatno smanjiti natalitet u kratkom roku, ali nakon što pandemija prođe, natalitet će se vjerovatno oporaviti. Povezanost događaja s visokom smrtnosti obično je u prošlosti pratilo povećanje nataliteta. Ako stanovništvo Amerike poduzme proaktivne mjere protiv koronavirusa i bude ostajalo više kod kuće i izbjegavalo izlaske, stopa nataliteta u SAD-u zapravo bi mogla blago porasti sljedeće godine kao rezultat koronavirusa”, stoji u studiji.

U studiji su između ostalog preporučili da osim samoizolacije redovno trebate prati ruke, provoditi higijenu u domaćinstvu i praviti plan kako da se zaštitite u slučaju velikog izbijanja ovog virusa u vašoj okolini.