Naslovnica Life Style Hrana bogata vitaminom C pomoći će vam u borbi protiv bora

Hrana bogata vitaminom C pomoći će vam u borbi protiv bora

270
0
PODIJELI

Razvijanje bora je neizbježan nuspojava starenja. Dobra vijest je da postoje neki načini da usporimo ili smanjimo njihov razvoj, od kojih se jedan fokusira na našu prehranu.

Prije nego što počnemo s najboljom hranom za borbu protiv bora, prvo moramo shvatiti što se događa s našom kožom, kako starimo što uzrokuje razvoj bora.

“Kako starimo, naša mladenačka put počinje blijedjeti, a razina kolagena i elastina smanjuje se. Pored toga, oštećenja slobodnih radikala od sunca, zagađivača, pušenja i alkohola mogu pridonijeti borama”, kaže dr. Alexis Parcells, certificirani plastični hirurg, vlasnik Parcells Plastic Surgery.

Nastavlja da je još jedan ključni faktor za boranje, a to je vaša prehrana. Ono što jedete utječe na cjelokupni izgled i tonus vaše kože, a to uključuje i njezinu mladolikost.

“Dobra vijest je da postoje koraci za usporavanje starenja kože”, kaže Parcells, uključujući zaštitu kože od sunca SPF 30, život bez dima i ograničavanje unosa alkohola.

“Postoji raznolika hrana koja može pomoći u jačanju našeg imunološkog sistema i koja sadrži sastojke vitalne za zdravlje kože”, kaže Parcells.

Neke od najboljih namirnica za promicanje zdravlja kože i smanjenje stvaranja bora uključuju skupinu namirnica koje pomažu u promicanju proizvodnje kolagena, a posebno hranu bogatu vitaminom C.

“Hrana bogata antioksidantima i vitaminima C, uključujući lisnato povrće i bobice, povećava proizvodnju kolagena i pomaže koži da se izliječi ili obnavlja”, kaže Parcells.

Kolagen je jedan od najzastupljenijih proteina u ljudskom tijelu, na njega otpada do 40 posto svih vrsta proteina u tijelu. To je glavni protein koji čini vezivno tkivo u vašem tijelu.

Vaše tijelo prirodno stvara vlastiti kolagen, ali za to su potrebni drugi elementi. Vitamin C jedan je od onih gradivnih elemenata za koji je dokazano da pojačava prirodnu proizvodnju kolagena kada se uzima kao dodatak, kako je opisano u studiji Ortopedskog časopisa sportske medicine. Kao što Parcells primjećuje, hrana bogata vitaminom C uključuje zeleno povrće, crvenu papriku, jagode, kivi i narandže.

Da biste još više smanjili pojavu bora, možete uzimati dodatke kolagenu. Prema istraživanju Skin Pharmacology and Physiology, ovaj dodatak u prahu pokazao je da pomaže tijelu da proizvodi više kolagena i smanjuje znakove bora.

Parcells kaže da možete optimizirati sposobnost kože da se odbrani od bora dodavanjem u prehranu ne samo hrane bogate vitaminom C.

“Hrana bogata zdravim masnoćama, poput avokada i ribe, smanjuje imunološki odgovor našeg tijela, štiti od oštećenja slobodnih radikala i privlači vodu u ćelije kože kako bi smanjila bore”, kaže Parcells.

Kad je moguće, pokušajte dobiti vitamin C iz hrane, koja treba da obezbedi dovoljno nivoa ovog vitamina da podrži proizvodnju kolagena. Ako se odlučite za pilulu, budite oprezni koliko ćete ih uzeti.